sâmbătă, 22 august 2015

Un artefact descoperit de o bunicuță detectoristă, declarat comoară

Un artefact care contine peste 10% argint, despre care se crede că datează din secolul al XVII-lea, a fost declarat comoară, după descoperirea acestuia în Flintshire. Gordana Mitchell, o pasionata de detectie metale in varsta de 69 de ani, a găsit artefactul cu ajutorul unui detector de metale.




Artefactul are reprezentată o sfântă cu părul lung si un heruvim, ornate cu ornamentatii de inspiratie florară.

Artefactul este considerat a fi o articulație ( balama ) decorativă sau un decor pentru o mică Biblie sau pentru o carte de rugăciuni.

Un specialist de la National Museum Wales a prezicat că, desi este incomplet, artefactul reprezinta un interesant exemplu de orfevrărie ( meșteșugul creării obiectelor de artă aplicată, din metale prețioase ) din secolul al XVII-lea, posibil din anul 1630.

Detectorista a precizat că nu au făcut nici o cercetare prealabilă a terenului, ce este deținut de un prieten, și a decis să meargă acolo pentru că era in apropiere.

Doamna Mitchell a preluat de la soțul ei hobby-ul detectiei de metale, în urmă cu șapte ani, și spune că se simte in putere și sănătoasă si că intenționează să il practice pentru multi ani de acum inainte. In trecut ea a mai gasit monede de argint și un topor din epoca bronzului: "Detectia de metale este pasiunea mea. Mi-ar plăcea să detectez până când ajung la 90 de ani, dacă este posibil. Imi mentine mintea activă si relaxată."


Doamna Mitchell spune ca nu are nici un interes pentru o recompensă financiară, preferând ca orice bani să fie oferiti doar proprietarului terenului, și a confirmat faptul că National Museum Wales a fost interesat de artefact, deși în mod ideal ea ar prefera să rămână la un muzeu local.

Niciun comentariu despre subiectul „Un artefact descoperit de o bunicuță detectoristă, declarat comoară”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.