joi, 29 octombrie 2015

A fost descoperită o comoară a regelui Bluetooth

Un instalator danez de cabluri de fibră optică, dar care este pasionat si de detectie metale, instala o rețea pe insula Omø, care are o suprafata de doar 4,5 km patrati si 157 locuitori. La un moment dat, a intrat in conversație cu agricultor, care i-a spus că un băiat a găsit un inel de argint pe proprietatea sa. Intrigat, instalatorul a mers cu detectorul de metale pe câmp. Acolo a descoperit mai multe artefacte din argint și monede tot din argint.



Fiind un amator de detectie experimentat și responsabil, instalatorul a oprit căutarea și a anuntat muzeul. Cu finanțare de la Agenția Daneză pentru Cultură, muzeul a amenajat o zonă pentru o cercetare mai aprofundată. In weekendul trecut, experțiilor de la muzeu li s-a alăturat instalatorul și trei din prietenii lui, pasionati de asemenea de detectie metale. Ei au descoperit peste 550 artefacte din argint, monede de argint și bijuterii de argint din secolul X. Toate obiectele gasite au fost din argint si au fost descoperite într-o zonă cu diametrul de 30 metri, ceea ce sugereaza că artefactele au fost îngropate inițial într-un singur tezaur. Câmpul a fost arat de sute de ani, iar daca a existat un cufăr de depozitare, acesta a fost de mult timp distrus sau a putrezit. Nu există indicii ale unei locuinte individuale în zona. Se pare că tezaurul a fost pur și simplu îngropat acolo.


Cea mai mare parte din tezaur este compusă din fragmente mici, dar comoara contine si piese rare de mare improtanta. Există mai multe monede din timpul domniei lui Harald I al Danemarcei, supranumit Harald Dinte Albastru sau Harald Bluetooth ( este exact regele dupa a carui nume a fost denumita tehnologia wireless Bluetooth ). Bătute între 975 și 980 d.Hr., monedele lui Harald Bluetooth sunt considerate primele monede daneze. Ele sunt atât de subțiri că reprezentarea de pe de o parte se vede si pe cealalta parte, iar greutatea de argint este atât de mică, incat detectoarele de metal nu le prea pot detecta in pamant. Orice descoperire de monede Bluetooth este prin urmare una semnificativă arheologic.

În afară de monede arabe și danezi, tezaurul conține de asemenea monede de argint din istoria Angliei, Germaniei, Poloniei și a Republicii Cehe. Unele monede nu au fost încă identificate. Trei monede neidentificate au fost găsite într-o configurație neobișnuită: o monedă pliata peste celelalte două. Piese similare au fost găsite până acum în Anglia, dar provind de la sfarsitul Evului Mediu. Toate cele trei de monede din această configurație sunt complete.





Bijuteriile descoperite erau fragmentate. Printre fragmentele de brățări, inele și pandantive se aflau două obiecte de interes special: o cruce și pandantiv care sunt decorate în același stil ca și cele dintr-un tezaur important de bijuterii ce a fost descoperit pe Hiddensee, o insula germană din Marea Baltică, în anul 1873, despre care se crede că a aparținut familiei lui Harald Bluetooth.




Diferența este ca bijuteriile din Hiddensee sunt toate din aur, în timp ce piesele gasite pe insula Omø sunt toate din argint.



Conform legii daneze, descopeririile istorice sunt considerate comori și sunt proprietate a statului. Muzeul local va documenta temeinic și fotografia fiecare artefact, înainte de a trimite comoara la Muzeul Național, pentru a fi evaluata de către experți. Descoperitorul va fi recompensat pe baza valoriile stabilite a tezaurului. Muzeul local speră că va primi apoi tezaurul înapoi, pentru a-l expune, dar aceasta depinde de decizia Muzeul Național, dacă va considera că măsurile de securitate locale sunt suficiente pentru a proteja comoara.

Niciun comentariu despre subiectul „A fost descoperită o comoară a regelui Bluetooth”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.