luni, 8 februarie 2016

379 monede romane și un inel din bronz, descoperite în Gorj

Trei pasionați de detectie metale ( Valentin Cârstea, Tudor Cârnu si Sorin Maria ) au descoperit 379 denari romani imperiali, precum si alte artefacte. Locația descoperirii tezaurului este situată într-o pădure din comuna Telești, la 25 km de Municipiul Târgu-Jiu.


Detectoriștii au precizat că monedele erau îngropate la o adâncime de 5 - 40 centimetri și că descoperirea a fost întâmplătoare.


Monedele au văzut lumina zilei după 5 ore de muncă, din cauză că extracția din sol a obiectele arheologice a fost dificilă, locația aflându-se pe o pantă înclinată.


Comoara a fost predată ulterior Primăriei comunei Teleşti, de față fiind prezentă și conducerea Muzeului Judeţean de Istorie Gorj.


Printre artefacte, descoperitorii au găsit și un inel de bronz si alte două fragmente monetare.




Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, a catalogat descoperirea ca fiind din categoria "Tezaur monetar", specificând că este una foarte valoroasă.


Nu au mai fost găsite comori în Gorj din anul 2002, când o descoperire a avut loc cu ocazia investigaţiilor arheologice din interiorul Castrului de piatră de la Bumbeşti Jiu - Gară.

Monedele descoperite la Telești sunt bătute de Traian, Marcus Aurelius, Hadrian si Antonius Pius. Dupa ce vor fi curățate, evaluate si clasate, cei trei descoperitori au dreptul la o recompensă de câteva zeci de procente din valoarea tezaurului.


Informațiile și imaginile au fost puse la dispoziție prin bunăvoința publicației online ViataGorjului.roMai multe fotografii găsiți de asemenea pe facebook.com/detectii.gorj.

Felicitări descoperitorilor acestui tezaur !

4 comentarii despre subiectul „379 monede romane și un inel din bronz, descoperite în Gorj”:
Unknown spunea...

Felicitari!!

Anonim spunea...

Felicitari! Si baietii astia tot cu Detech-uri fac treaba.

Anonim spunea...

bv

Echipa DetectiiGorj spunea...

Știați ca:
Nici pinapin ziua de azi nu au fost clasate restaurate si expuse piesele acestui tezaur? Mulțumim muzeului județean Gorj.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.