sâmbătă, 18 iunie 2016

Comoară vikingă din aur, descoperită de trei detectoriști

Trei detectoristi au descoperit o comoară care se adaugă la cea mai mare cantitate de aur viking găsită vreodată în Danemarca. Săptămâna trecută, un cuplu de pasionati de detectie metale, impreună cu un prieten de familie, efectuau scanări pe un câmp în Vejen, Iutlanda de Sud, unde în anul 1911 a mai fost descoperit un lanț de aur din epoca vikingilor. Dupa doar 10 minute, unul dintre detectoristi a gasit o brățară de aur.

Comoara vikingă descoperită în anul 2016 de către cei trei detectoriști

Dupa inca 15 de minute, au descoperit un alt artefact din aur. Apoi au gasit altul. In total, echipa a descoperit șase artefacte din aur și unul din argint. Greutatea totală a brățările de aur este de 900 de grame. Recordului anterior pentru cea mai mare cantitate de aur dintr-o comoară vikingă a fost tezaurul găsit în Vester Vedsted, in sud-vestul Iutlandei, în anul 1859, cand au fost descoperite două inele din aur, cinci brățări de aur, un fragment de lanț din aur, două pandantive și două bile de aur, ce cântareau in total 750 de grame.

Muzeografii si arheologii a fost uimiti să vadă ce găsiseră cei trei, mai ales că deja discutaseră reluarea cercetărilor în acesta locatie, unde acum mai mult de un secol a fost gasit lanțul de aur de 67 de grame.

Lanțișorul din aur viking, descoperit in anul 1911

Dar nici în cele mai îndrăznețe vise nu si-ar fi imaginat că o comoara de asemenea calitate și cantitate aștepta ascunsă în pămant.

Brățările descoperite au fost probabil îngropate împreună cu lanțul gasit acum peste 100 de ani, iar artefactul din argint este unul solid si cantareste 90 de grame.


Nu este neobișnuit pentru obiecte din același tezaur să fie găsit în momente diferite, chiar și la un secol diferență.

Una dintre piesele de aur este decorată stilizat cu figuri de animale caracteristice stilului Jelling, așa cum este si lanțul descoperit în 1911. Stilul Jelling este asociat cu elita societății vikinge. Brățările au fost probabil cadouri pentru aliați sau recompense pentru cei mai buni luptători. Stilul va ajuta de asemenea la datarea tezaurului, deoarece a fost în vogă pentru o perioadă scurtă de timp, aproximativ între anii 950-1000 d.Hr. Ulterior, acest stil a disparut din repertoriul arheologic.


Locația exactă a descoperirii este tinută secretă, iar echipa de detectoristi, în colaborare cu Muzeul Sønderskov, încă mai caută alte artefacte pe câmp. A inceput si o campanie de strângere de fonduri pentru o investigație arheologică completă a sit-ului arheologic, ce va începe în această toamnă. Muzeul speră să expună obiectele descoperite înainte de a fi transferate la Muzeul Național din Copenhaga, unde acestea vor fi studiate și evaluate ca o colecție de comori.


Echipa de detectoristi va primi o recompensă financiara pentru descoperire, pe baza evaluării Muzeului Național.

Niciun comentariu despre subiectul „Comoară vikingă din aur, descoperită de trei detectoriști”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.