duminică, 18 decembrie 2016

A descoperit 3 tone de aur, dar acum trăiește în închisoare

Tommy G. T. a fost cândva unul dintre cei mai mari căutători de comori: un scafandru cu bărbă neagră, descoperitorul unei uriase comori din aur, găsită în Oceanul Atlantic în anul 1988 si considerată din punct de vedere financiar cel mai valoros tezaur descoperit in intreaga istorie a SUA.


Ani mai târziu, a fost acuzat de înșelăciune de catre cei care au investit in cautarea acestei comori, iar Tommy a disparut din peisaj si a fost gasit de agenti federali dupa o lungă si dificila urmărire, începută într-un conac din Florida si incheiată intr-o cameră de hotel rezervată sub un nume fals.

Acum Tommy trăiește într-o celulă de închisoare din Ohio si probabil va ramane acolo până când va dezvalui locul unei a ascuns comoara. Dar în ciuda amenzilor stabilite de un judecător federal, nimeni nu a reușit să il determine pe Thompson să dezvăluie locatia aurului.


Epava navei S.S. Central America a așteptat în adâncuri timp de 130 de ani pentru ca Tommy să o gaseasca. Ambarcatiunea cu aburi s-a scufundat in timpul unui uragan, în anul 1857, luând cu ea în adâncuri 425 de suflete și cel puțin 3 tone de aur, pierdute pe fundul mării, langa statul Carolina de Sud.


Mulți au încercat să găsească tezaurul, dar nici unul nu a reușit până când un tânăr inginer din Columbus, Ohio, obsedat de naufragiu, a construit un robot subacvatic denumit "Nemo", apoi l-a trimis la o adancime de 8000 de picioare sub apă, pentru a căuta comoara.

Thompson a recrutat peste 160 de investitori pentru a finanța expediția sa. El a petrecut ani pentru a cerceta călătoria fatidică a navei și dezvoltand în acealsi timp tehnologia necesara pentru a plonja mai adânc în ocean decât oricine inaintea sa.

"Echipajul lui Thompson a scos la suprafata monede rare din secolul 19, clopotul navei și lingouri din aur, de 15 ori mai mari decât cea mai mare lingou din aur cunoscut anterior in California", relata Chicago Tribune în anul 1989.

"95% din sit-ul arheologic al epavei este încă neexplorat, avand un potențial în valoare de 400 de milioane dolari, doar daca se calculeaza valoarea aurului ca metal. Această comoara este cea mai mai mare din istoria americană și efortul de recuperare a acesteia de la mare adâncime este cel mai ambițios proiect arheologic realizat vreodată oriunde", scria The Washington Post in anul 1990.

Descoperirea a captat atenția tuturor americanilor, mai ales ca liderul echipei era un om de știință care a fost si navigator la sistemele unor submarine nucleare, înainte de a căuta comoara.

"El nu este chiar un cautator de comori în sensul romantic al termenului, ci are o personalitate științifică și metodică", a scris la un moment dat si publicatia Forbes.

"Acest aur este o parte din cel mai mare tezaur din istoria Americii. Dar istoria Americii Centrale S.S. este de asemenea o parte bogată a tezaurului cultural al națiunii noastre. Este o celebrare a idealurilor americane: libera inițiativă și munca grea", declara Tommy reporterilor, în anul 1989.


Dar, la un moment dat, unii dintre investitori au inceput sa dezvăluie o imagine foarte diferită a personalitatii lui Tommy. Astfel, doi dintre cei mai mari investitori ai expediției l-au chemat în tribunal, în anii 2000, acuzându-l că vinde in interes propriu aproape tot aurul găsit și că păstrează profiturile pentru sine.

Atunci cand un judecator federal l-a chemat pe Tommy în instanta, in anul 2012, cautatorul de comori nu a venit. Un mandat de arestare a fost emis, dar cel care găsise comoara de mult pierdută a dispărut.

A inceput o urmărire de doi ani, iar cautatorul a fost catalogat ca "unul dintre cei mai deștepți fugari" pe care agenția îi urmărise vreodată. Tommy a avut la dispozitie "resurse aproape nelimitate si un avantaj de aproximativ 10 ani în urmărire", au precizat autoritatile americane.

Tommy și prietena lui au trăit ani de zile într-un conac din Florida, platind chiria cu bani în numerar. Cei doi au fugit la timp, inainte ca autoritățile sa afle care era casa unde locuiau. Au lăsat în urmă telefoanele celulare de unică folosință, banderole pentru teancuri de bani pe care era ștampilat textul "10.000 $" și un ghid privind sustragerea de la aplicarea legilor, intitulat "Cum să fii invizibil."

Tommy a fost în cele din urmă prins în ianuarie 2015, după ce agenții au urmarit pe prietena sa la un hotel cu camere de 200 dolari pe noapte, in apropiere de West Palm Beach. Autoritatile au declarat că au folosit toate resursele pentru a-l găsi pe cautatorul de comori. Dar ei n-au găsit si comoara.



Investitorii, care se așteptau inițial să facă profituri de zeci milioane de dolari, cred că Tommy a ascuns aurul într-un cont de încredere pentru copiii săi. La început, căutarea aurului parea promițătoare, mai ales că Tommy a pledat vinovat pentru sfidarea curții, în aprilie 2015. El mentionase că aurul se află în Belize și a fost de acord să dezvăluie locația exactă. Dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Avocatul căutatorului de comori a declarat luna trecuta ca Tommy nu isi mai aminteste cui i-a trimis aurul, deoarece au fost mii de documente de expediere.


Un judecator federal a decis că Tommy se preface că are probleme de memorie și l-a trimis într-o celulă dintr-o închisoare din Ohio, unde descoperitorul comorii traieste de peste un an. Este amendat cu 1000 dolari pentru fiecare zi in care nu dezvaluie locatia unde a ascuns comoara.

"Cine știe, el ar putea avea o revelație", a spus judecatorul care l-a condamnat si care a ordonat ca Tommy să fie întrebat din nou cu privire la locația aurului, săptămana aceasta.


Dar, până în prezent, comoara din epava navei S.S. Central America ramane ascunsa si lipseste pentru a doua oară în două secole. Iar singurul om capabil să o găsească din nou rămâne la fel de tăcut ca marinarii și călătorii pierduți în adâncuri, în acel naufragiu.

Niciun comentariu despre subiectul „A descoperit 3 tone de aur, dar acum trăiește în închisoare”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.