sâmbătă, 17 decembrie 2016

O amuletă antică din aur a fost descoperită de un detectorist și copiii săi

O amuletă rară din aur antic, decorată cu chipul zeului Odin, a fost descoperită în insula daneză Lolland, de către un pasionat de detectie metale. Împreuna cu cei doi fii ai săi în vârstă de 10 si 12 ani, detectoristul efectua scanări pe un câmp. La un moment dat a descoperit un mic disc din aur de aproximativ doi centimetri în diametru, un tip de medalion cunoscut ca bracteat. Acesta acea o buclă în partea de sus pentru putea fi agățat de un lanț. Detectoristul a continuat să scaneze terenul și pe o suprafata de 130 de metri pătrați a descoperit un alt pandantiv din aur, plus trei piese tot din aur ( probabil rupte dintr-un colier), dar și mai multe bucăți de argint ( fragmente probabil din bijuterii care erau împărțite în greutăți mai mici și folosite ca monedă).



Detectoristul a anuntat descoperirile sale la muzeul local. Specialiștii muzeului au datat provizoriu comoara ca fiind din secolul al VI-lea. A fost o perioada tulbure, periculoasă, atunci când oamenii aveau motive să-și îngroape lucrurile lor cele mai prețioase.

Au existat de asemenea evenimente meteorologice extreme in respectiva zona geografică în anul 536 D. Hr, la care fac referire surse antice ca fiind un an fara Soare. Probabil din cauza unei erupții vulcanice masive sau a unei ploi de meteoriți care au aruncat spre cer multa de cenușă sau praf, cerul s-a întunecat. A fost in respectiva zona un an al culturilor agricole devastate și a fost provocată foamete pe scară largă, în special în partea de nord.

O astfel de calamitate ar fi putea inspira terifiantul mit nordic al Ragnarok, in care distrugerea lumii soseste din cauza că Soarele devine negru și iarna se apropie. Comoara a fost probabil o jertfă dedicata zeilor, poate oferită chiar de către o singură persoană, pentru a cere protecție impotriva jefuitorilor sau ca rugă pentru a nu aduce sfârșitul lumii.


Dincolo de legende si presupuneri, dintre comorile gasite de catre detectorist, amuleta din aur este cea mai interesanta piesa pentru arheologi. Pe partea din față a discului, un chip ocupă cea mai mare parte a suprafetei. Mai jos este reprezentat un cal, iar pe lateral este o cruce orientată spre stânga, considerata a fi un simbol solar în perioada precreștină din nordul Europei. Chipul personajului este identificat cu cel a lui Odin, deoarece iconografie similara a mai fost găsit reprezentata pe alte artefacte, însoțită de expresia runică reprezentand una dintre denumirile zeul nordic al războiului și rege al Asgardului.

Ceea ce face amuleta deosebit de convingătoare este reprezentarea extrem de timpurie a unui subiect de religie nordică. Aceasta il prezenta Odin în rolul său ca un șaman. Sufletului său călătorește prin lumea spiritelor, reprezentate de animale cum ar fi păsări, pești și cai. Prin urmare, Odin plutind deasupra calului ar putea fi o reprezentare a sufletului lui Odin care călătoreste în lumea spiritelor.

O altă posibilă interpretare este cea a zeului Odin reprezentat ca un medic pentru cai. Conform religiei, una dintre aptitudinile sale magice a fost capacitatea sa de a vindeca caii bolnavi. În scenele mai detaliate cu această iconografie, Odin atinge calul cu mâna și piciorul lui, pentru a transmite vindecarea magică.


Acest tip de amuletă este relativ rara, un total de aproximativ 1000 piese fiind găsite în nordul Europei și doar două în insula Lolland. Ultima astfel de amuletă găsită in Lolland a fost descoperită în anul 1906.

Tezaurul este expus la Muzeul Maribo până pe 20 decembrie 2016. Dupa aceea scurtă expoziție, artefactele vor fi trimise Muzeului Național, pentru studiere și evaluare. Odată ce acesta este declarat comoară, detectoristul va primi recompensa pentru descoperirea sa.

Niciun comentariu despre subiectul „O amuletă antică din aur a fost descoperită de un detectorist și copiii săi”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.