marți, 20 decembrie 2016

Un uriaș inel din aur răsucit ( 148 cm ! ), vechi de peste 3000 ani, descoperit de un pasionat de detecție metale

British Museum a prezentat statisticile descoperirilor arheologice ale pasionatilor de detectie metale din anul precedent. Printre cele 82272 descoperiri comunicate în anul 2015 a atras atentia un urias inel din aur răsucit, atât de mare că sfidează înțelegerea.


Descoperit de un detectorist de metale pe un teren agricol proaspăt arat din East Cambridgeshire, în luna septembrie a anului trecut, artefactul este datat ca provenind din perioada 1300-1100 î.Hr., din Epoca Bronzului mijlociu. Sit-ul arheologic al descoperirii este situat la 80 km de Must Farm, un extraordinar sat din epoca bronzului.


Bara răsucită are lungimea de 126,5 cm. Capetele sub forma de trompetă au 10,8 cm și respectiv 10,7 cm lungime, astfel încât lungimea totală este de 148 cm. Artefactul cântareste 732 de grame si este una dintre cele mai grele "inele" de acest tip, descoperite vreodată în Marea Britanie și Irlanda.

Bara torsionată este de înaltă calitate, ca materiale și fabricație. Este realizata din 86-87% aur și 12-13% argint (restul este cupru), deci vorbim de aur de 20-21 carate, după standardele moderne. Testele nu au detectat nici o variație în compoziție pe întreaga lungime, deci dacă uriașa bijuterie a fost realizată din piese lipite, meșterul trebuie să fi fost incredibil de princeput.


Astfel de bijuterii erau de obicei destinate purtării în jurul gâtului. Însă aceasta era greu de purtat chiar în jurul taliei unei persoane corpolente. Există opinia că a fost purtată la fel ca o eșarfă, în jurul corpului, de la umăr spre șold, sau eventual în jurul unei femei gravide, ca un talisman protector. Sau poate a fost utilizată ca podoaba pentru animale, in anumite ritualuri.


Detectoristul a decis să rămână anonim. Artefactul nu a fost încă evaluat. Comparativ, o piesa similara, mult mai mică, descoperită anterior într-o mlaștină în Irlanda de Nord, în 2009, a fost evaluată pe atunci la 150.000 lire sterline. Indiferent de evaluarea finala, muzeul este decis sa achiziționeze acest artefact deosebit.

Un comentariu despre subiectul „Un uriaș inel din aur răsucit ( 148 cm ! ), vechi de peste 3000 ani, descoperit de un pasionat de detecție metale”:
Unknown spunea...

Seamana cu o ansa pentru radiestezie, vezi http://www.terapianaturala.ro/radiestezia-ca-arta-radiestezia-o-metoda-de-diagnosticare-stravche/

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.