joi, 20 aprilie 2017

Au descoperit mii de artefacte romane

Arheologii care au făcut săpături pentru o descărcare arheologică a terenului unor viitoare construcții din orașul Tiel din estul Olandei au descoperit un număr neașteptat de mare de artefacte romane de înaltă calitate. Având ca termen limită luna octombrie a acestui an, cinci echipe arheologice și zeci de voluntari au lucrat în mod asiduu pentru a excava o suprafață mare cât 36 de terenuri de fotbal. Au început săpăturile în noiembrie anul trecut, deci mai au mai puțin de un an să sape în cele 80 de hectare ale sit-ului arheologic.

Până acum au descoperit un număr de 2500 obiecte uimitoare din bronz, dintre care cele mai multe nu au fost încă curățate, dar includ multe fibule, alte bijuterii, lămpi cu ulei și o strecurătoare de vin completată cu placă. Cel mai spectaculos dintre obiectele de bronz este un balsamarium, un vas care conține unguent sau parfum, decorat în relief cu imagini ale lui Eros.


Alte descoperiri notabile includ un inel cameo rar cu desenul unui centaur, o statuie din calcar reprezentând pe Jupiter și un fragment de altar sau piatră funerară inscripționată DEAE ("către zeiță").


Acestea nu sunt obiecte obișnuite. Doar o gospodărie bogată romană ar fi avut o asemenea bogăție de bunuri scumpe.


Echipele arheologice au excavat și două locuri de înmormântare ( atât înmormântări prin incinerare cât și înmormântări prin înhumare ). În aproximativ 80 morminte de incinerare au fost găsite diverse artefacte, inclusiv articole delicate din sticlă transparentă, foarfece și un dispozitiv de ras. Un set intact de veselă alcătuit dintr-o cană de pământ, două pahare de băut și un castron au fost descoperite în stare excelentă.


Ceea ce este acum provincia olandeză Gelderland, în antichitate a făcut parte din provincia romană Germania Inferior și existau mai multe avanposturi și orașe militare de-a lungul graniței, cu importanță strategică pe Valea Rinului. Dacă astfel de artefacte de înaltă calitate ar fi fost găsite în Nijmegen, ar fi fost descoperiri interesante și rare, dar nu neașteptate. Tiel, pe de altă parte, era o locuit de fermieri în case din pământ cu acoperișuri de paie.


Artefactele romane au fost larg răspândite pe întreg teritoriul roman. Dar o astfel de bogăție de bunuri scumpe, cum ar fi strecurătoarea de vin, balsamarium și inelul cameo sugerează că zona a fost mai bine romanizată și mai bogată decât credeau arheologii. Arheologii au două teorii: "Poate proprietarul acestor obiecte a fost un localnic important care voia să recreeze o bucată de Roma în vila sa, înconjurându-se cu obiecte scumpe și rare. Dar poate că obiectele au provenit dintr-un templu: aproape toate artefactele din bronz au fost găsite într-un pătrat cu dimensiunile de 20 pe 50 de metri".


Săpăturile vor trebuie să se oprească pentru următoarele câteva luni pentru a oferi agricultorului de astăzi șansa de a semăna și de a culege recolta. Arheologii vor încerca apoi să îndepărteze un strat de pământ pentru a putea afla dacă în acel loc a fost o vilă sau un templu.

Niciun comentariu despre subiectul „Au descoperit mii de artefacte romane”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.