sâmbătă, 30 septembrie 2017

A descoperit statuia din bronz a unui câine și alte artefacte romane

Un pasionat de detecție metale a găsit un tezaur de artefacte deosebite din bronz, datând din ultimele decenii ale ocupației romane în Marea Britanie. Această descoperire constă în mare parte din obiecte fragmentate, dar unul dintre artefacte este intact: o statuie de bronz a unui câine, prima de acest gen găsită vreodată în Marea Britanie.


"De îndată ce mi-am dat seama că obiectele au importanță istorică, am contactat echipa locală de arheologi, care a fost la fel de entuziasmată de descoperire. Este un mare privilegiu să contribui la dezvăluirea istoriei locale și naționale", a precizat descoperitorul.


Arheologii cred că artefactul reprezentând câinele este un exemplu de statuie "de vindecare": câinii erau considerați un totem vindecător, deoarece își lingeau rănile pentru a se vindeca. Descoperirea este asociată cu un altar al cultului vindecătorilor, dar ar putea indica și un alt templu de vindecare diferit, nedescoperit pana acum în zona Gloucestershire.







Ceea ce este interesant în privința fragmentelor, datate ca fiind din perioada 318 - 450 d. Hr., este că obiectele par a fi în mod deliberat rupte și ascunse. Arheologii cred de asemenea că e posibil sa fi fost depozitate de un metalurgist care spera să le topească la o dată ulterioară și să refolosească metalul.














Tezaurul include fragmente de cutii metalice, mânere de cutii, bucăți din statui metalice, piese de bijuterie din bronz, o parte a unui vas de gătit, catarame și accesorii pentru mobilier. În prezent, tezaurul este depozitat în condiții speciale la Muzeul Bristol, iar locația exactă în care a fost găsită această comoară nu este deocamdată dezvăluită.

Niciun comentariu despre subiectul „A descoperit statuia din bronz a unui câine și alte artefacte romane”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.