miercuri, 25 octombrie 2017

Două inele și o monedă romană din aur, descoperite într-un fort antic

Arheologii care efectuau săpături la fortul din Sandby Borg de pe insula suedeză Öland au găsit două inele de aur și o monedă romană din aur. Cele trei piese au fost descoperite așezate împreună, lângă o placă mare de calcar roșie, în rămășițele unei case din colțul din sud-vestul fortului.


Inelele sunt mici și probabil au fost destinate a fi purtate de o femeie. Piesele din aur au fost găsite în Casa 52, care are o structură neobișnuită. Forma casei diferă de formele dreptunghiulare standard ale celorlalte locuințe din fort. Partea nordică a acesteia este rotunjită, iar în zona centrală se afla placa din calcar roșu. Sub placa era un strat de nisip de câțiva centimetri grosime. Podeaua nu avea din construcție același nisip, deci înseamna că respectivul nisip a fost pus în mod deliberat sub placă, probabil pentru a o ridica pentru o anumita funcție rituală.

O altă descoperire unică găsita numai în Casa 52 este un grup de mici cioburi din sticlă. Ele sunt exemple foarte scumpe de sticlă romană, iar arheologii cred că sunt parți dintr-un vas mic.


"Nu am mai găsit o astfel de comoară înainte, deși am găsit depozite de bijuterii. Întotdeauna este interesant sa găsești aur, iar echipa își va aminti mereu această zi. De asemenea, este important pentru că acum știm mai multe despre casa în care au fost găsite. Se pare că a avut un scop special și poate că a fost casa unui mic rege. Această descoperire ar putea explica de ce a avut loc masacrul: poate că respectivii oameni aveau prea mult aur și bijuterii și au fost prădați", au precizat arheologii.


Moneda datează din timpul domniei Împăratului Vestic Valentinian al III-lea. Aversul poartă imaginea acestuia, în timp ce pe partea cealaltă este reprezentat împăratul cu un picior pe capul unui barbar, un motiv grafic comun la monedele romane, chiar și în anii de declin al Imperiului, când victoriile erau rare. Valentinian a înfruntat invazii hunice, precum și revolte permanente în Galia, Hispania și provinciile germane.

Prima investigație arheologică profesionistă a sit-ului a avut loc în anul 2010, stimulată de descoperirea unor bijutterii realizate din metale prețioase, inclusiv broșe din aur de argint, catarame, inele și pandantive. O monedă romană de aur, un alt solidus al lui Valentinian al III-lea, bătuta în jurul anului 440-455, a fost găsita în primele săpături.


Dar acesta fost primul sezon de săpături care a dezvăluit faptul că fortul a fost distrus într-un eveniment violent din secolul al V-lea, în timpul perioadei turbulente de migrații. Pereții săi groși și înalți au fost sfărâmați, locuințele din interior au fost distruse și oamenii au fost sacrificați. Începând cu anul 2011, săpăturile au descoperit rămășițele a 26 de persoane, majoritatea bărbați adulți.

Niciun comentariu despre subiectul „Două inele și o monedă romană din aur, descoperite într-un fort antic”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.