marți, 28 noiembrie 2017

Ștanţă de monede geto-dacice, descoperită la marginea unei păduri din Târgu Cărbunești

Descoperită în zona Ștefănești, la marginea unei păduri din Târgu Cărbunești, stanța este autentică geto-dacă, și ar proveni din secolele II – I i. Hr., a precizat directorul Muzeului Județean Gorj.


Compusă din două obiecte găsite împreună (matrița și patrița), stanța a fost descoperită de către mai multi pasionați de detecție metale din Târgu Jiu și Tismana, obiectele fiind predate autorităților. Ulterior, Primăria Orașului Târgu-Cărbunești, împreună cu polițiștii și reprezentanții Direcției Județene de Cultură, au desfășurat activitățile specifice pentru predarea obiectelor la Muzeul Județean Gorj.


Se presupune ca dacii au utilizat această stanță pentru a bate monede din argint, de tip Aninoasa-Dobreşti, specifice zonei Olteniei de astăzi, precizează Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj :

"Este prima descoperire de acest fel din județul Gorj. Este vorba de monede tip Aninoasa Dobrești specifice bazinului mijlociu și nordic al râului Jiu și Gilort. Matrița se folosea pentru realizarea de imitații pe care le făceau geto-dacii după monede străine."

"Le turnau și le puneau în circulație. Erau niște biluțe de argint și se încălzeau până deveneau moi, după care se puneau în matriță și se lovea cu ciocanul. Pe partea din bronz care se imprima pe monede este stilizat un cal. De obicei, ne facem lecțiile pentru că se poate întâmpla să găsim și piese de patrimoniu și trebuie să știm cum să procedăm. Mulți ne spun că suntem căutători de comori din aur, dar noi am descoperit poate obiecte mult mai importante din punct de vedere istoric", au precizat și descoperitorii pentru igj.ro.


După restaurare, stanța va face parte din colecția Muzeului Județean Gorj și va fi de asemenea expusă și în alte muzee din Romania, dacă va fi solicitată pentru expoziții. Cei doi detectoriști au autorizație pentru a folosi detectoarele de metale. Reprezentanții Muzeului au precizat ca nu pot aprecia valoarea recompensei pe care trebuie să o primească descoperitorii, dar a explicat că se vor face toate diligențele necesare, iar un expert autorizat va evalua obiectele.

Unul dintre descoperitori a declarat pentru igj.ro că exista riscul ca piesele dacice să nu mai fie găsite vreodată: „Nu ar fi putut fi descoperite la întâmplare. Erau la o adâncime de 15-20 de centimetri, dar locul era greu accesibil, într-o râpă. Dacă aluneca pământul, probabil că nu le mai găsea nimeni vreodată".


Conform reprezentanților muzeului, în zona Ştefăneşti – Târgu Cărbuneşti a existat o așezare geto-dacă, iar zona va fi declarată sit arheologic. Un șantier arheologic va fi deschis acolo în anul viitor.

Sursă informații si fotografii: igj.ro.

Niciun comentariu despre subiectul „Ștanţă de monede geto-dacice, descoperită la marginea unei păduri din Târgu Cărbunești”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.