800 de monede romane au fost scoase din pământ cu plugul. Unele dintre cele mai importante descoperiri de monedă din Muzeul Judeţean au fost rezultat al hazardului.
Arheologii sătmăreni din Muzeul Judeţean se bazează şi pe noroc când vine vorba de descoperiri arheologice importante. Din noroc, muzeul s-a îmbogăţit cu 800 de monede din epoca romană, după ce la Ghirişa un ţăran care îşi ara pământul a scos din pământ, cu plugul, vasul în care erau ascunse monedele. Tot din noroc, Muzeul Judeţean nu a rămas fără inelul de aur din epoca bronzului descoperit de un puşcăriaş.
Podoabe de 5000 de ani în Sala Tezaur
Două piese de aur descoperite în mormântul unei femei, care a trăit acum nu mai puţin de 5000 de ani, sunt principalele atracţii ale Sălii Tezaur de la Muzeul Judeţean. Piesele datează din Eneolitic şi au fost descoperite în Urziceni, pe fâşia liberă dintre România şi Ungaria, sub fostele magazine duty-free. Din foiţă de aur curat pur, obiectele sunt considerate extrem de valoroase de arheologi, prin prisma rarităţii lor.
„Au fost scoase la iveală dintr-un mormânt de femeie, reprezintă a doua descoperire de acest gen din judeţ şi sunt foarte, foarte rare. Foiţele de aur îmbrăcau acele de păr, confecţionate din lemn”, explică Cristian Virag, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare şi membru în echipa de arheologi a instituţiei.
Norocul puşcăriaşului
Muzeul a fost la un pas să rămână fără un inel de aur din epoca bronzului. Un puşcăriaş, dus să sape un şanţ pe un sit aflat pe traseul conductei de gaz de la Medieşul Aurit, a descoperit un inel şerpuit din aur, datând din epoca bronzului. „Până să se prindă el că e de aur, până să se gândească ce e, i l-am şi luat de sub nas. Numai întâmplarea face ca azi să avem piesa în expoziţie. Dacă nu eram atenţi, poate nu am mai fi aflat niciodată de el”, spune Virag.
Monedele dacice, crestate de verificatorii de falsuri
Sala Tezaur, ascunsă în spatele unei uşi imense de seif, adună câteva dintre cele mai valoroase monede descoperite vreodată pe teritoriul României. Din colecţie fac parte şi o colecţie de 65 de monede dacice, din secolul II î.C., descoperite şi ele accidental la Turulung. Din argint pur, monedele sunt crestate, purtând urma verificatorilor de falsuri din vechime.
„În perioada de criză, Imperiul Roman avea monezi de argint îmbrăcate în aur, tăieturile de pe monede sunt semn al faptului că acestea au fost puse în circulaţie ulterior perioadei în care au fost bătute. Le tăiau să vadă dacă sunt din aur sau argint”, explică cercetătorul.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.