În anul 1891, în localitatea Rennes le Château din Franta, abatele Beranger Sauniere s-a apucat, cu fonduri puţine, să-şi repare biserica. Bărbat voinic şi gospodar, ca să mai cruţe ceva bani, lucra el însuşi la reparaţii. în timp ce ostenea într-o porţiune a altarului, într-un stâlp de susţinere descoperă, uimit, trei tuburi de lemn, sigilate cu ceară roşie. Desface sigiliile şi găseşte trei pergamente acoperite cu o scriere ciudată. Câteva luni mai târziu, cu ajutorul unui paleograf, le descifrează. Conţineau, în aparenţă, Rugăciunile Maicii Domnului şi Evangheliile lui Luca şi Ioan. Dar, în realitate, altele erau semnificaţiile. Studiază… „Diavolul”, o sculptură extrem de veche, care este aşezată spre altar. Este frapat de privirea lui. Ochiul stâng era bolnav de strabism! Aţintea un anumit loc din podeaua bisericii. Sapă în acel loc, ajutat de o servitoare credincioasă. Descoperă, îngrozit, un schelet. Apoi, rămân fără glas: mai întâi dă peste un cazan plin cu monede de aur, şi peste câteva clipe să găsească o imensă comoară, demnă de cea a lui Ali Baba. Noaptea, pe furiş, cercetează vechile morminte. Nimeni nu ştie, însă, cât de mare e comoara şi ce conţine ea. Sauniere este văzut în dese rânduri făcând călătorii în Spania, Germania, Elveţia şi Belgia, întotdeauna ducea cu el o valiză. Mare, extrem de grea. Îşi schimbă complet modul de viaţă. Biserica va fi refăcută cu banii lui. Îşi construieşte un magnific şi luxos castel. Un nesfârşit şir de personalităţi ale timpului îi devin oaspeţi. Neaşteptata opulenţă nu scapă răutăcioşilor. Este acuzat că şi-a însuşit banii credincioşilor. Se calculează că cele aproape două miliarde şi jumătate cheltuite de abate ar fi fost strânse de toţi enoriaşii cam în 300 de ani!
Ce conţineau valizele? O comoară? În ce consta ea? Unde a fost dusă şi vândută? Întrebări care au rămas fără răspuns până în anii ‘70, când un cercetător francez, Jean Luc Chaumeil, şi un coleg american reuşesc să dea peste o parte a comorii abatelui şi chiar să o fotografieze. Se afla într-un depozit secret, la 15 metri sub pământ, în apropiere de localitatea elveţiană Roche de Noye. În faţa unei asemenea bogăţii nu mai pot rosti niciun cuvânt. Rămân înmărmuriţi când constată că cele mai multe piese ale comorii sunt identice cu Tezaurul de la Pietroasa din România! Le fotografiază şi chiar reuşesc să le măsoare. Fotografiile vor apărea în revista franceză „Chavari”, nr. 18, din 1973. Între cele două tezaure sunt unele diferenţe, dar, în mare, sunt asemănătoare. Fireşte ca în urma acestei incredibile descoperiri să se nască o întreagă suită de întrebări care de care mai tulburătoare: – Cum a fost posibil ca un tezaur de asemenea proporţii să fie în dublu exemplar? Care este copia şi care originalul? întrebările devin şi mai dificile când se studiază istoria tezaurului de la Pietroasa. Se ştie că după el s-au făcut copii galvanoplasţice în 1867 la Paris, în 1868 la Londra, în 1872 la Viena, în 1895 la Berlin şi din nou în 1900 la Paris. Noi enigme se adaugă şi învăluie şi mai mult Tezaurul de la Pietroasa.
Abatele Sauniere a murit la 22 ianuarie 1917. Se pare că o singură dată a vorbit de comoară, într-o spovedanie făcută vecinului său, abatele Riviere. Acesta era cunoscut ca un „bun viveur”. Ce teribilă taină i s-a spus că acesta, de atunci şi până la sfârşitul vieţii, a rămas „taciturn şi n-a mai fost văzut niciodată râzând şi vesel”. Dar chiar în timpul vieţii abatelui, în 1897, un prieten de-a lui a fost omorât cu 14 lovituri de cuţit, după ce i s-au furat nişte planuri secrete. La două zile după moartea sa, preotul care i-a luat locul, moare! Dispare fără urme. În 1938 un radiestezist care căuta comoara într-o grotă de lângă Rennes le Châteaux în 1945, un alt căutător de comori este omorât. În anii următori vor fi descoperite în biserică şi în curtea bisericii patru cadavre. Patru indivizi despre care se presupune că ar fi israelieni, căutau în 1972, sub acoperirea de geologi, comoara. Dar comoara sau comorile din Rennes le Château îşi ascund tainele. Le vom afla vreodată? Sursa: http://www.lovendal.net/wp52/tezaurul-de-la-pietroasa-celebra-comoara-romaneasca-a-avut-o-dublura/
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.