vineri, 10 septembrie 2010

Comorile pierdute ale omenirii

Recomandare carte : "Comorile pierdute ale omenirii" de Richard Bessière, publicata de Saptamana Financiara in data de 10 iunie 2010.


Porniti pe urmele celebrului Indiana Jones si sa descoperiti „Comorile pierdute ale omenirii, de la Sfantul Graal la bijuteriile tarilor”. Volumul semnat de Richard Bessière va va purta intr-un periplu fascinant pe toate continentele, oceanele si marile lumii, pe urmele unor comori aproape legendare: Chivotul Legii, miticul Eldorado, tezaurul incas, diamantul albastru al lui Ludovic al XIV-lea, comoara faimosului pirat Barba Neagra, budoarul secret al Ecaterinei cea Mare, Cartea lui Thot.


Cum gasesti o comoara ascunsa? Introducerea cartii este un mic ghid destinat celor fascinati de aventura. Richard Bessière va prezinta, pas cu pas, etapele pe care trebuie sa le parcurgeti pentru a descoperi o comoara. Daca hazardul sau intuitia nu functioneaza, puteti oricand sa apelati la magie si stiinte oculte, considera autorul. Lumanarile magice, mandragora, radiestezia, nuielusa de alun sau pendulul sunt doar cateva dintre instrumentele care va pot proteja si va pot oferi informatii despre comorile pe care le cautati. Atentie insa! „Exista comori blestemate, dar si comori interzise. Toate au ceva magic, ce tine de legi si reguli ce nu apartin lumii reale”, sustine Bessière. Iar cei care indraznesc sa nesocoteasca avertizarile sunt aspru pedepsiti. Este cazul speologilor care s-au aventurat in putul de la Chichén Itzá, Mexic, folosit pentru a onora cultul zeului ploii, Tlaloc. Desi au recuperat o parte din fabuloasa comoara despre care se crede ca se gaseste in acest put natural, cercetatorii au avut probleme de sanatate, accidente diverse, deseori mortale, iar unul dintre ei s-a sinucis, afirma Richard Bessière.

Daca va tenteaza insa o incursiune imaginara in lumea comorilor descoperite de arheologi, cititi capitolele dedicate Egiptului, Chinei sau Frantei. Autorul a inclus un capitol special despre distrugerea Bibliotecii din Alexandria, considerata cel mai mare tezaur cultural al omenirii.

Richard Bessière trage totodata un semnal de alarma in privinta masurilor insuficiente pe care le iau unele state pentru a-si proteja tezaurul national sau a politicii gresite de tranzactionare a unor piese de patrimoniu. Este cazul vestigiilor egiptene care cad mereu prada jefuitorilor de morminte sau al operelor de patrimoniu achizitionate fraudulos de marile muzee ale lumii.

Richard Bessière este unul dintre cei mai eclectici scriitori contemporani, putini autori reusind sa se impuna cu succes in genuri atat de diverse. S-a facut cunoscut initial ca autor de romane SF - obtinand, in 1974, Le Grand Prix de Science-Fiction. De ani buni insa, a abandonat beletristica, concentrandu-si atentia asupra domeniilor stiintei, istoriei si parapsihologiei.

Niciun comentariu despre subiectul „Comorile pierdute ale omenirii”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.