luni, 6 septembrie 2010

Cruce de aur, veche de 1400 de ani, gasita cu detectorul de metale

O cruce realizata din aur pur masiv, decorata cu pietre pretioase, a fost gasita de un cautator amator de comori cu ajutorul unui detector de metale, undeva in apropierea unei ferme englezesti.



Bijuteria in lungime de 4 cm este realizata din aur de 18 carate si era purtata probabil drept pandativ. Expertii care au evaluat-o sustin ca aceasta cruce de aur de origine anglo-saxona valoreza cel putin 25 000 de lire sterline. Cercetatorii sunt de parere ca obiectul pretios, decorat cu pietre de rubin, a avut initial un rol religios in cadrul ceremoniilor din acele vremuri. Expertii sunt de parere ca aurul din care a fost realizata crucea provine din monede de aur emise de regii francezi din dinastia Merovingiana.
Cautatorul amator de comori a descoperit crucea veche de 1 400 ani ingropata la adancimea de 50 cm pe terenul din apropierea uni ferme din Notthingamshire. Entuziasmat, acesta l-a contactat pe propietarul fermei pentru a-i arata descoperirea. Cei doi au decis de comun acord sa predea bijuteria autoritatilor, fiind convinsi ca este un obiect de patrimoniu care apartine de drept si de fact istoriei si civilizatiei Marii Britanii.

Niciun comentariu despre subiectul „Cruce de aur, veche de 1400 de ani, gasita cu detectorul de metale”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.