Arheologii bulgari au descoperit peste 15.000 de piese de aur, vechi de circa 4.100 de ani, a anuntat directorul muzeului de istorie nationala Bojidar Dimitrov. "Obiectele din aur descoperite in apropiere de satul Dabene, 120 de km est de Sofia, nu sunt numai bijuterii. Sunt fine ornamente regale", a declarat Dimitrov.
"In toata Europa si in Orientul Mijlociu, o singura descoperire poate rivaliza cu aceste piese realizate cu o mare maiestrie: comorile gasite in fosta cetate Troia", a afirmat el. "Acest mare numar de obiecte din aur si perfectiunea elaborarii lor pun sub semnul intrebarii suprematia Troiei, cunoscuta ca fiind cel mai important centru in materie de obiecte de pret din antichitate", a adaugat el. Arheologii au inceput lucrarile in muntii de langa Dabene dupa ce au remarcat o taranca purtand un colier din inele minuscule din aur pe care sotul ei il gasise lucrand pamantul. "Aceasta este cea mai veche comoara de aur descoperita in Bulgaria dupa necropolele de la Varna. "Comorile" din aur descoperite in 1970 la Varna dateaza din mileniul al V-lea i. Hr. si sunt recunoscute pe plan international ca fiind cea mai veche comoara de aur din lume. Ornamentele de la Dabene au intre 4.100 si 4.200 de ani si au fost scoase la lumina dintr-un mormant, potrivit profesorului Vasil Nikolov, consultantul lucrarilor. "Nu stim cine au fost acesti oameni, insa ii numim prototraci", a declarat Nikolov, lasand sa se inteleaga ca ar fi vorba de stramosi ai tracilor. in iulie, echipa de arheologi a muzeului a descoperit in apropiere de Elhovo (sud-vest) mormantul unui rege trac din secolul al IV-lea i Hr., plin de comori, printre care o coroana din aur, o armura si pocale din aur, argint si bronz.
Cu un an inainte, o alta echipa a gasit in apropiere de orasul Sipka, la Kazanlak, regiune considerata "valea regilor traci", o masca din aur asemanatoare cu cea a lui Agamemnon descoperita la Troia. in pofida numeroaselor descoperiri arheologice din acea perioada, istoricii nu stiu inca suficient de multe lucruri despre civilizatia traca din cauza absentei izvoarelor istorice scrise. Nu ar fi exclus ca si pe teritoriul Romaniei sa se gaseasca astfel de comori.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.