duminică, 3 octombrie 2010

Legenda comorii lui Ladislau Cumalul

Unul dintre regii care au insangerat prin viata lor Transilvania a fost si Ladislau al IV-lea Cumanul. In secolul al XIII-lea cumanii, migratori de origine slava stapaneau cea mai mare parte din tarile romane. Ladislau al IV-lea era unul dintre cei mai bogati regi ai timpului sau. In anul 1290, dupa cucerirea cetatii Cheresig, barbarii au incins o petrecere pentru a-si sarbatorii victoria. Urmarea a fost tragica: in urma unei altercatii, regele cuman a fost ucis la petrecerea care a urmat de 3 nobili, prieteni de-ai sai, care isi doreau bogatiile pentru ei.


Dorinta nu le-a fost indeplinita, pentru ca Ladislau a murit inainte de a spune cuiva unde isi tine comorile. Dupa moartea sa, cetatea a fost ocupata de Carol Robert de Anjou, care declansase o puternica ofensiva de cucerire a teritoriilor stapanite de necrestini. Apoi tinutul a intrat in posesia fratilor Borsa si ulterior a familiei Csaki, una dintre cele mai importante familii nobiliare din Transilvania. Toti stapanii locurilor au incercat sa gaseasca comorile lui Ladislau, dar nimeni nu a reusit sa descopere nici macar un galben.
Iar din vechea cetate a Cheresigului, astazi vegheaza asupra tinutului un turn vechi, Turnul Ciung, pazind parca si acum, prin secole, comoara regelui barbar.

Niciun comentariu despre subiectul „Legenda comorii lui Ladislau Cumalul”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.