Arheologii au gasit in Transilvania 39 de piese de bronz, un depozit de obiecte unice, de mare valoare arheologica si nu numai, datand de la sfarsitul Epocii Bronzului ( 1150-1050 I. Hr ).
Tezaurul a fost gasit in judetul Alba, in situl arheologic din comuna Pianul de Jos. Urmariti mai jos un material video:
Este primul depozit găsit pe teritoriul judeţului Alba în care obiectele au fost depuse într-un vas ceramic. În zona în care au fost găsite obiectele a fost o aşezare umană ce conţinea gropi de provizii şi ritualuri.
Obiectele descoperite de arheologi reprezintă piese finite din ceramică, dar şi din bronz şi os. „Este vorba de o aşezare umană care conţinea gropi de provizii şi pentru ritualuri în care s-au găsit mai multe artefacte“, a declarat arheologul Ilie Lascu. Zona este cunoscută pentru potenţialul istoric după ce la începutul anilor ‘90 aici s-au făcut cercetări de suprafaţă şi au fost găsite mai multe fragmente ceramice. Săpăturile au fost posibile după ce proprietarul terenului a solicitat sarcina de descărcare arheologică pentru a demara o serie de construcţii.
Semnificativ pentru acest şantier arheologic este descoperirea vasului ceramic aşezat pe două seceri din bronz. Vasul cuprindea mai multe piese finite şi turte de bronz folosite în negustorie. Pe fundul acestuia erau depuse două mărgele de os şi un pandantiv de bronz. Vasul a fost aşezat pe două seceri care cel mai probabil nu au putut fi aşezate alături de celelalte obiecte în vas.
Specialiştii presupun că este vorba de marginea unei aşezări umane. Vasul a fost găsit la adâncimea de 0,35 metri. Descoperirea este importantă şi prin prisma faptului că a fost făcută în urma unei cercetări arheologice, nu întâmplător.La trei metri distanţă de acest depozit, într-o altă groapă rituală, au fost găsite obiecte datând din aceeaşi perioadă: o lamă de fierăstrău din bronz, un fragment de ac, o rotiţă de car în miniatură şi vase ceramice.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.