duminică, 23 ianuarie 2011

Tezaurul de 50 de artefacte din Epoca Bronzului

Un tezaur de artefacte din Epoca bronzului a fost descoperite în Northampton, Regatul Unit, de catre cativa cautatori dotati cu detectoare de metale.

Cele 50 de elemente includ lingouri, instrumente şi arme vechi de 3000 ani.


Suma plătită cautatorilor de comori care au gasit artefactele nu a fost dezvăluita, dar se presupune ca este foarte mare, majoritatea banilor provenind de la sponsori care au ajutat muzeele sa cumpere obiectele de mare interes istoric.

Rachel Silverson, de la Muzeul Northampton, a declarat: "Doar prin eforturile acestor oameni de bun simt, muzeele au fost capabile sa cumpere aceste artefacte si sa le expuna astfel publicului larg."

Deci iata o solutie demna de luat in seama si in Romania: sponsori, oameni de bine si cu resurse financiare mari, care sa ajute muzeele sa cumpere de la cei care au gasit diverse artefacte si comori. Astfel, comorile tarii nu ar mai lua drumul pietei negre a obiectelor de patrimoniu, iar toata lumea ar fi multumita: si norocosul gasitor, si statul, si muzeele, si societatea, si cei care au facut donatiile, numele lor pastrandu-se in amintirea generatiilor prezente si viitoare, datorita gestului altruist pe care l-au facut. Mai lipseste legislatia care sa permita in mod legal, fara risc pentru nici una dintre parti, astfel de ajutoare oferite de persoane cu dare de mana. Asta e, suntem in epoca de piatra a legislatiei arheologiei...

2 comentarii despre subiectul „Tezaurul de 50 de artefacte din Epoca Bronzului”:
Ioan spunea...

Sa stiti ca si in alte state europene legislatia este foarte stricta in privinta detectoarelor de metale. A avea detector cu autorizatie nu-ti confera dreptul de a face sapaturi intr-un sit arheologic in nici un stat european. Ceva trebuie sa se schimbe, dar sunt lucruri care nu se vor schimba niciodata.

Anonim spunea...

Corect, dar cine spune sa se faca vreo cautare pe vreun sit arheologic , aici pe site? Nici un articol nu indeamna la asa ceva, din contra , dupa cum clar se vede, intreg acest site sfatuieste sa se faca totul legal. E mare diferenta intre ati fi luat apropae cu japca ce ai gasit intr-un loc care nu e site arheologic ( ce se intampla in Romania ) si sa fii bine platit de catre stat sau sposorii muzeelor ( cum se intampla in alte state cu democratie corecta) .

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.