Se intampla multe in lume: razboaie, revolte, revolutii. Oamenii isi cer drepturile, manevrati sau nemanevrati de "agenturile straine"...
Tavalugul istoriei insa poate sterge istoria. Din pacate, multe vestigii arheologice din Cairo, Egipt, pot fi in pericol, din cauza evenimentelor din aceasta tara. Sa speram ca vor ramane neatinse...
"Daca Muzeul Egiptean din Cairo este in siguranta, atunci si Egiptul este in siguranta", a scris joi, pe pagina sa web, nou numitul ministrul egiptean al Antichitatilor, Miriam Seco. Cu toate acestea, in Egiptul acestor zile nimic nu este sigur, iar muzeul este in prima linie a frontului luptei dintre manifestanţii anti-guvernamentali şi cei loiali preşedintelui Hosni Mubarak.
Ce la fel de protecţie poate fi asigurata sit-urilor arheologice din Egipt? Ca în orice revoltă populară, zvonurile zboara mai repede decât pietrele şi gloanţele. Arheologii locali şi străini se anunta reciproc, in fiecare zi, despre situatia acestor site-uri. Se aude ca diverse sit-uri au fost jefuite, dar nimic nu este sigur. Declaraţiile oficiale spun că doar două obiective de patrimoniu au fost avariate: Muzeul Cairo şi Quntara în Sinai.
"În Quntara, hoţii au pătruns în depozit, dar au fost recuperate mai târziu 288 statui.". "Credem că nimic altceva nu lipseşte. Hotii au patruns in Muzeul Cairo vineri, 28 ianuarie, deteriorarand mai multe artefacte, inclusiv o statuie din lemn din mormantul lui Tutankamon (?) şi au fost decapitate două mumii. De asemenea, s-a confirmat ca tot ce a fost deteriorat poate fi restaurat şi că armata şi alte forţe de securitate protejeaza acum muzeul.
Exista informaţii despre daune la alte sit-uri din întreaga ţară, cu toate acestea, procentul nu este mare, deoarece multe echipe arheologice sunt in pauza de lucrari şi numai inspectorii locali sunt în apropiere.
"Am fost în contact cu cei care au grija de Muzeul din Cairo şi multi au dormit acolo noaptea. Armata se află afara, dar ingrijitorii stau si ei in muzeu pentru a proteja antichitatile. In Luxor au existat avertismente pe 29-30 ianuarie cu privire la posibile jafuri armate, astfel încât arheologii egipteni, care locuiesc pe malul de Est, au traversat râul ca sa stea de pază cu bâte şi orice alte arme albe disponibile, pentru a proteja obiectivul arheologic. Multumesc divinitatii ca nu au existat astfel de atacuri. "
Seco a spus că trebuie protejata munca echipei din Medinet Habu - un pământ sfânt unde se crede ca au fost ascunsi primii patru zei din mitologia egipteană primitivă . De asemenea, trebuie protejate săpăturile la templul Tutmose III din Luxor. O echipa franceză lucreaza inca la Karnak (un vast complex de temple dedicate în principal zeului Amun ) şi o echipă poloneză continuă săpăturile de la Deir el Bahri (locul unui complex templu şi palat construit de Hatshepsut în secolul 15 î.Hr.)
Singurul sit care a avut o intarziere in asigurarea securitatii este sit-ul funerar din Saqqara, unde a existat un decalaj de 36 de ore înainte ca armata sa se pozitioneze în jurul site-ului. Hawass insistă asupra faptului că nu a avut loc jafuri. Unele lacate de la morminte au fost rupte, dar intrusii nu au cauzat nici un prejudiciu, nici din interior nu a fost furat nimic. "Dacă s-ar fi întâmplat ceva, ar fi fost un dezastru", a spus el.
Mai multi arheologi de la Saqqara, care au solicitat anonimatul, au confirmat această evaluare. Dar au adăugat că spatiile de depozitare au fost jefuite, ceea ce Consiliul Suprem al Antichităţilor a negat. S-a cerut evaluarea prejudiciului la sit sub protectia armatei, deoarece ar putea fi jefuitori înarmaţi. Sit-ul este acum închis pentru public.
Un arheolog de la misiunea franceză, care lucrează la Saqqara şi a fost si în Cairo, a spus: "Am auzit o mulţime de poveşti create de acest conflict din Egipt şi multe articole citite pe internet sunt greşite. Multi au spus ca sit-ul meu de la sud Saqqara a fost distrus, dar, în realitate, doar două corturi au fost distruse. Trebuie doar sa asteptam si sa vedem ce se va intampla, deoarece acum avem ordin sa stam departe de sit. Duminică, jefuitorii au fost fotografiaţi de catre inspectori, care au fost foarte curajosi. Jafurile din Saqqara nu reprezinta ceva nou, dar înainte ca armata sa soseasca, sit-ul fusese lasat nepăzit. "
Egiptul va suferi probabil multe schimbari in urmatoarele luni. Din punct de vedere politic, este greu sa ghicesti viitorul unei tari. Arheologic, va trebui să asteptam pentru echipele de cercetare să-şi reia munca, înainte de a sti exact care sunt daunele sit-urilor arheologice. Sa speram ca aceste extraordinare vestigii si artefacte, celebre in intreaga lume, vor ramane neatinse si intacte, pentru a putea fi admirate si studiate si de cei care nu le-au vazut inca.
Articol in premiera in Romania oferit de hartacomorii.blogspot.com ( sursa: http://www.archaeology.org/news/articles/cairo.html )
Update Video:
Foarte frumos ca v-ati gandit la acele minunatii din Egipt, pe care am avut ocazia sa le vad. Cand toti pe la stiri vorbesc doar de revolutia de acolo si cine e posbil sa castige, dvs. va ganditi la arheologia de acolo si ne aduceti stiri despre speranta de a nu fi distruse. Felicitari, chiar ma gandesc sa sponsorizez blogul dvs, pentru ca meritati. Felicitari inca o data.
Multumim foarte mult pentru aprecieri si oferta, dar nu este nevoie sa donati bani, mult mai indatorati am fi daca ati face cunoscut blogul nostru si altor pasionati de istorie sau cautatori ai trecutului, pentru a largi aceasta comunitate pe care speram sa o adunam in jurul acestui site.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.