miercuri, 16 martie 2011

Staterii de aur vechi de peste 2000 de ani

Monede de aur care ar putea data de mai mult de 2000 de ani au fost gasite într-un domeniu în districtul Harborough.  Cele zece monede provin insa dintr-o zona care este situata acum in Belgia, si se crede ca ar pre-data un tezaur de peste 5000 de monede romane si din epoca fierului gasite în Hallaton în anul 2000. Aceste 10 monede au fost descoperite catre Steve Bestwick, secretar al clubului de detectie de metale din Leicester.


Monedele tip stater galico-belgian au fost declarate oficial comoara, in urma unei exertize si se afla acum la British Museum, fiind in continuare evaluate de catre arheologi.

Muzeul din Leicestershire spera sa poata cumpara monedele, datate cel mai probabil ca fiind din anul 65 î.Hr.

Detectoristul Steve Bestwick a declarat: "Aceasta descoperire este, pentru un cautator de comori, echivalentul norocului de a castiga la loterie. Am gasit monedele pe parcursul a zece zile de cautari. Acestea au fost imprastiate pe o suprafata de peste 20-30 de metri patrati. Fiind monede de tip stater gallo-belgian, marea întrebare este cum au ajuns in mijlocul Angliei înainte de invazie romana?"

"Cred ca au ajuns aici intr-o singura punga. Dar proprietarul a fost un comerciant? Un hot? Si-a stabilit tabara aici si a hotarat sa le îngroape pentru pastrarea în siguranta? Exista atât de multe întrebari... "


În cazul în care muzeul va avea posibilitatea de a cumpara monedele, suma avand destul de multe cifre de zero la sfarsit, British Museum va plati recompensa domnului Bestwick si proprietarului terenului.

Cautatorul de comori a mai spus: "Pentru mine personal nu este vorba despre bani. Când am gasit prima moneda in pamant si am tinut-o in mana mea, stiam ca moneda nu a fost atinsa de nici un om timp de 2.000 de ani. Am fugit cu moneda si am spalat-o sub un jet de apa. A devenit atat de stralucitoare! Nimic nu poate egala sentimentul pe care l-am avut atunci!"

"Fac cautari de peste noua ani. Este aproape o obsesie. Uneori, gaseam doar alice de pusca. Eram, de obicei, destul de fericit si cu aceste mici descoperiri. "

Bestwick a spus ca se va intalni cu membrii Hallaton Field Work Group, care au descoperit pana acum mii de monede, chiar si un coif roman de argint si alte obiecte, ca parte a tezaurului Hallaton, pentru a discuta despre comoara pe care a gasit-o.

Locatia exacta a descoperirii este tinuta secreta, pentru a preveni un flux mare de cautatori de comori in acel loc, intrucat acel teren s-ar putea dovedi un important sit arheologic. Cu toate acestea domnul Bestwick a avut bunavointa sa divulge faptul ca monedele au fost descoperite într-un câmp dintre Bruntingthorpe si Leicester.

Niciun comentariu despre subiectul „Staterii de aur vechi de peste 2000 de ani”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.