O moneda penny a umplut buzunarele unui englez cu 1.500 lire sterline, dupa ce a vandut-o la o casa de licitatii din Londra.
Moneda, veche de 900 de ani, a fost batuta în timpul domniei lui William Cuceritorul între anii 1066 şi 1087 - la scurt timp după bătălia de la Hastings - si a fost găsita la Grafton Underwood, anul trecut. Locul exact unde a fost gasita şi de către cine ramane insa un mister.
În ciuda vechimii sale, moneda este in stare foarte bună şi este deosebit de rara şi valoroasa, fiind printre putinele batute la Nottingham Mint. Acesta a fost realizata in acel loc de catre un asa numit monetar. Monetarii erau acele persoane care faceau parte din personalul responsabil cu verificarea greutatii monedelor de argint produse, dar si cu verificarea baterii corecte a detaliilor pe moneda . În cazul în care evaluau gresit monedele, acestia erau aspru pedepsiti. Unii dintre ei au fost chiar mutilaţi sau executati pentru punerea in circulatie a unui penny neconform cu caracteristicile hotarate, mai ales ca un penny era o sumă de bani destul de mare la momentul respectiv.
Robert Wharton, coordonator la Muzeul Wellingboorugh, a fost fascinat de aflarea stirii ca moneda a fost scoasa la licitatie: "Este extraordinar că persoana care a găsit aceasta rara moneda a hotarat sa o scoata la vaznare, în aşa fel încât istoricii sa o poata analiza. De obicei, multi oameni aduc la muzeu diverse relicve gasite de ei şi le predau unui ofiţer care constată si ajută la centralizarea informaţiilor despre obiectele gasite de cautatori. Apoi aceste relicve sunt oferite specialistilor spre studiu, iar obiectele despre care se considera ca sunt valoroase sunt scoase la licitatie, daca descoperitorul doreste aceasta procedura. Daca nu sunt valoroase, sunt predate inapoi celui care le-a gasit.Prin aceasta metoda,respectivele descoperiri, chiar daca nu sunt neaparat achizitionate de catre un muzeu sau un stat, ne pot ajuta să construim o imagine mai corecta a trecutului."
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.