duminică, 1 mai 2011

8 tone de aur si un Indiana Jones modern

Un german, expert în cultura maya, afirma că poate gasi o uriasa comoara pierduta. Profesorul Joachim Rittsteig a plecat împreună cu un grup de cercetători şi de jurnalişti în Guatemala, într-o expediţie ce aminteşte de Indiana Jones.

Joachim Rittsteig a studiat vreme îndelungată cultura maya, iar acum este convins că poate da de urma fabuloasei comori pierdute. Se presupune că ar fi vorba de opt tone de aur.

Profesorul Joachim Rittsteig, un Indiana Jones modern

Profesorul Rittsteig crede că tezaurul s-ar afla în lacul Izabal, din estul Guatemalei, cel mai mare din această ţară - are o suprafaţă de 589,6 km². Potrivit cotidianului german „Bild", care a sponsorizat expediţia, în grupul care-l însoţeşte pe Joachim Rittsteig a fost cooptat un scafandru profesionist, care are misiunea de a cerceta adâncurile, transmite Fox News. Expediţia aminteşte de filmele de aventuri cu profesorul de istorie şi de arheologie Indiana Jones.Expertul în cultura maya susţine că a descifrat celebrul Codex Dresda, în care s-ar găsi o informaţie referitoare la locul în care se găseşte tezaurul.
Codexul Dresda, unul dintre cele mai valoroase artefacte, despre care se crede ca ar ascunde indicii ale locatiei comorii


40 de ani de muncă

Profesor emerit la Universitatea din Dresda, Rittsteig afirmă că a tradus cartea, scrisă de preoţi în anul 1250 î. Hr., după 40 de ani de studii asidue. Codexul, care reprezintă unul dintre principalele documente rămase în urma acestei civilizaţii, cuprinde 74 de pagini, are 3,56 metri lungime şi este scris cu ajutorul a 74 de hieroglife distincte.




Acesta a fost descoperit în 1739 de un bărbat foarte bogat din Viena, care l-a donat ulterior Bibliotecii din Dresda.



„Codexul conduce la o comoară imensă, de opt tone de aur pur", a declarat Rittsteig, care, în decursul carierei sale, a publicat numeroase volume despre cultura maya. Potrivit lui, la pagina 52, se vorbeşte despre „capitala Imperiului Maya, Atlan, care ar fi fost distrusă în urma unui cutremur ce a avut loc la 30 octombrie, în anul 666 î. Hr. În acest oraş, ei au păstrat 2.156 de tăbliţe de aur pe care erau scrise legile civilizaţiei maya". Comoara s-ar fi scufundat în apele lacului Izabal.

Lacul Izabal ( fotografie din satelit NASA )

Potrivit estimărilor făcute de Joachim Rittsteig, valoarea tezaurului s-ar ridica la 290 de milioane de dolari, adică aproximativ 211 milioane de euro.

211 milioane de euro ar fi, potrivit estimărilor, valoarea tezaurului maya în căutarea căruia a pornit profesorul Joachim Rittsteig.

Sursa partiala : http://www.adevarul.ro/societate/viata/ In_cautarea_faimosului_tezaur_maya_0_439756592.html

Niciun comentariu despre subiectul „8 tone de aur si un Indiana Jones modern”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.