luni, 25 iulie 2011

Comorile Chinei sunt căutate pe Bătrânul Continent

Antichitatile Chinei au inceput sa se vanda mai bine in Europa decat in alte zone geografice. De ce ? Pentru ca pe bătrânul continent se presupune ca ar exista o mai mare garantie a autenticităţii acestor artefacte. Diverse artefacte, dar si obiecte de artă create în urmă cu secole, îşi aşteaptă noii proprietari in casele de licitatii. Aproape jumătate dintre posibilii clienţi sunt asiatici. Astfel, cumparatorii din China nu mai achizitioneaza obiectele valoroase la ei in tara, ci prefera sa participe la licitatiile din occident, din Franţa, Germania sau Anglia.


China se poata mandri cu o cultură deosebita si rafinată, poate una dintre cele mai frumoase si vechi de pe Pamant. Dar multe artefacte, adevarate opere de arta, s-au pierdut pentru totdeauna. De exemplu, in timpul lui Mao Zedong, multe relicve de mare valoare au fost distruse. Altele au fost scoase din China înaintea sosirii sale la conducere. Acum multi oameni de afaceri din China, care au cunoscut o mare prosperitate financiara, isi indreapta atentia spre Europa, tocmai in speranta de a recupera o parte din arta si artefactele exportate acum câteva secole.


Redescoperirea acestor obiecte istorice ascunse pana acum prin Europa echivalează, pentru acesti investitori in istorie, cu un certificat de autenticitate. De fapt aceasta reprezinta o mare garantie, fiindca in China exista multe falsuri, aproape perfecte, pe care cumparatorii incearca sa le evite.


 Bineinteles, businessmanii din China ori nu au timp de pierdut pe la casele de licitaţii din Occident, ori doresc sa pastreze discretia, asa incat isi trimit persoane delegate, cunoscatoare de limba engleza, pentru a participa la licitatii. Economia Chinei, in actuala criza economica mondiala, poate fi privita cu foarte multa suspiciune si oricand temeliile acesteia pot fi zguduite puternic. Asadar, de teama inflatiei, multi oameni de afaceri instariti din China vad in achizitionarea acestor artefacte si obiecte stravechi de arta o investitie importanta si relativ sigura, nicidecum doar un moft.


Înarmaţi multă răbdare, colecţionarii sau delegatii acestora studiaza zile intregi un artefact. Vânătoarea de comori prin casele de licitatii ale batranului continent nu e niciodată uşoară si nici ieftina. Astfel, fiecare colectionar din China încearcă să recupereze comorile pierdute sau dispărute de pe taramurile unde au fost create cu mult timp in urma. Poate ar trebui ca si colectionarii români care poseda o mare putere financiara sa urmeze exemplul colegilor in pasiune din China.
Articol inspirat de aici : http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15237716,00.html

Niciun comentariu despre subiectul „Comorile Chinei sunt căutate pe Bătrânul Continent”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.