În 1959, la Mangalia este descoperit într-un mormânt un papirus vechi de 2500 de ani; aflat în pericol de degradare, sunt chemaţi specialiştii ruşi care-l duc la Moscova; papirusul dispare, nimeni nemaiştiind unde a fost depozitat. Acum, la peste o jumătate de secol de la dispariţie, papirusul se întoarce în România. Citiţi, în continuare, povestea acestei "reveniri", relatată pentru gândul de cei care au făcut posibilă recuperarea lui, dr. Sorin Marcel Colesnic (directorul muzeului de arheologie "Callatis" din Mangalia) şi dr. Ion Pâslaru (muzeolog).
Papirusul de la Derveni, Grecia |
"Singurul papirus întreg din Europa", ce datează din secolul al IV-lea î.Hr., va fi returnat României luni în cadrul unui ceremonial care va fi ţinut în Mangalia la Muzeul de Arheologie "Callatis", a anunţat, vineri, Primăria din Mangalia. Papirusul a fost "pierdut" la ruşi acum mai bine de 50 de ani şi a fost redescoperit la Moscova de muzeologul Ion Pâslaru care a fost trimis să facă cercetări de directorul muzeului, doctorul Sorin Marcel Colesniuc. El a declarat pentru gândul că a început căutările acum doi ani când a fost numit în funcţie.
"Mormântul cu papirus"
În 2009 se împlineau 50 de ani de când a fost descoperit papirusul într-un mormânt al unui nobil scit în Mangalia. Când a intrat în contact cu oxigen şi lumină, pentru prima dată în 2.500 de ani, papirusul a început să se degradeze şi a fost trimis imediat la Moscova pentru a fi restaurat şi conservat şi de atunci nu s-a mai ştiut nimic despre el.
Potrivit specialiştilor contactaţi de gândul, acest papirus scris în limba greacă este singurul descoperit în România şi singurul din Europa care s-a conservat în întregime. Mai există în Grecia bucăţi dintr-un papirus descoperit în 1962 la Derveni, care datează tot din secolul al IV-lea î.Hr. Acesta, însă, nu a supravieţuit în întregime de-a lungul secolelor. Din păcate, în ciuda eforturilor de conservare, papirusul descoperit la Mangalia în mormântul nobilului scit nu mai este în aceeaşi condiţie în care era în 1959.
Papirusul de la Derveni, Grecia
"Papirusul a ajuns într-o condiţie foarte proastă după ce a fost scos din mormânt, textul devenise indescifrabil, dar a fost salvat de munca complicată şi minuţioasă de conservare făcută de cercetătorii ruşi", spune muzeologul Ion Pâslaru. Primele bănuieli că papirusul ar fi supravieţuit le-a avut în 1973 când a citit un pasaj din cartea "Arheologia României" în care era menţionată condiţia deplorabilă în care se afla papirusul când a ajuns pe mâna restauratorilor ruşi şi munca de restaurare făcută de ei.
Cum au găsit specialiştii papirusul la Moscova
Când a început căutările, domnul doctor Pâslaru nu ştia decât numele celui care a făcut munca de restaurare a papirusului - Mikhail Alexandrovski, de la Muzeul de Arte Plastice Pushkin. Când a cerut informaţii la muzeu a aflat că papirusul nu a fost niciodată acolo, muzeologii au spus că nu ştiu nimic despre acesta. "Au avut dreptate, după cum am aflat la sfârşit, papirusul nu a fost niciodată la ei ci în altă parte, la Centrul de restaurare al Feredaţiei Ruse unde restauratorul Alexandrovski a lucrat ca şef al departamentului de Artă Aplicativă".
"De la început am crezut că ceva nu este în regulă, că undeva s-a pierdut informaţie. În ultimii 50 de ani au avut loc multe schimbări atât în România, cât şi în Rusia şi prima dată când am întrebat la Moscova dacă ştiu ceva despre papirus nu au putut răspunde fiindcă nu mai ştiau nimic", spune Ion Pâslaru pentru gândul.
"Papirusul are o valoare nepreţuită, este unic în România şi în Europa, el este asigurat atunci când este expus la expoziţii, dar din punct de vedere ştiinţific nu poate fi vorba de bani. În Grecia s-au găsit doar nişte bucăţi, papirusul de la noi a fost singurul descoperit întreg", mai spune muzeologul.
Ceremonia oficială de predare-primire a papirusului se va ţine la ora 12:00 la Muzeul de Arheologie "Callatis". Directorul Centrului de Restaurare "I.E. Grabar" din Moscova, doctorul Alexander Nicolaevici Lesovoi, va înmâna papirusul directorului Muzeului de Arheologie "Callatis" din Mangalia, doctorul Sorin Marcel Colesniuc. Întreaga istorie a descoperirii, regăsirii şi readucerii în ţară a acestui papirus va fi prezentată în cadrul unei conferinţe de presă, care va urma după ceremonial. Domnul director Colesniuc a declarat pentru gândul că "o comisie de specialitate va încerca să descifreze ceea ce scrie pe papirus în greacă veche, cel mai probabil un mesaj religios. Povestea papiruslui şi tot ce se ştie până acum despre el va fi prezentat în cadrul conferinţei de presă luni, 22 august". Atunci va putea fi văzut şi fotografiat papirusul, până acum nu au fost publicate imagini cu el.
"Papirusul s-a păstrat şi a rezistat printr-o minune"
Primarul Municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, a povestit pentru gândul despre eforturile care s-au făcut pentru recuperarea papirusului şi despre cooperarea oficilităţilor ruseşti. "Papirusul s-a păstrat şi a rezistat printr-o minune, se ştia de existenţa lui, însă nimeni nu mai ştia unde se află. Directorul muzeului s-a zbătut să îl recupereze, el iubeşte tot ce înseamnă arheologie, cultură şi şi-a dat tot interesul să găsească acest papirus. Am avut şi înţelegerea instituţiilor din Moscova; foarte greu am ajuns să dăm de el, după care au durat o perioadă şi formalităţile. Papirusul ne-a fost dat la Mangalia după ce s-a făcut o expertiză de specialiştii din Moscova care sunt cei mai buni din lume, ei au confirmat că papirusul nu mai poate să se degradeze. Deocamdată, papirusul va rămâne expus o perioadă de timp la Muzeul Arheologic "Callatis" din Mangalia şi, bineînţeles, în funcţie de ce spun specialiştii o să îl expunem în mai multe locuri din ţară. Acum se va forma o comisie care va încerca să descifreze ce scrie pe papirus, cu ajutorul specialiştilor ruşi". Sursa: http://www.gandul.info/news/ papirusul-din-mangalia-pierdut-la-rusi-se-intoarce-acasa-dupa-50-de-ani -cei-doi-detectivi-ai-istoriei-care-au-scris-povestea-recuperarii-acestui-obiect -de-o-valoare-nepretuita-8634176
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.