luni, 23 aprilie 2012

Comoara de pe autostrada Orăştie - Sibiu

În sfarsit , se mai descoperă ceva şi în România. Sau cel putin in mod public. "Noroc" cu lucrările de la autostrada. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a anunţat, duminică, descoperirea unui depozit de piese de bronz şi fier, pe traseul autostrăzii Orăştie - Sibiu, vestigiile datând din perioada epocii fierului.
"În cadrul sitului 7 (km 14+100-km 14+500), identificat şi sub denumirea Tărtăria 1, a fost descoperit un depozit de piese de bronz şi fier datând din perioada epocii fierului (sec. IX-VIII a. Chr.). Este vorba despre peste 200 de obiecte de bronz şi fier (podoabe, arme şi piese de harnaşament), depuse într-un vas ceramic", se arată într-un comunicat al instituţiei.
MTI menţionează că este pentru prima dată când un depozit de acest tip şi datat în epoca fierului a fost găsit în contextul unei cercetări arheologice, nefiind o descoperire întâmplatoare.

Descoperirea este una excepţională şi cu o semnificaţie ştiinţifică deosebită, notează instituţia.

Cercetările arheologice pe traseul viitoarei autostrăzi, de pe coridorul IV pan-european, sunt coordonate de către Muzeul Naţional de Istorie a României.

Pe tronsonul Orăştie-Sebeş lucrările de diagnostic arheologic au indicat, în toamna anului trecut, existenţa a 11 situri, iar în martie 2012 au fost lansate cercetări în 6 dintre acestea. Astfel, în raza administrativă a satului Tărtăria, din comuna Săliştea, judeţul Alba, cercetările arheologice preventive au evidenţiat o aşezare datând din perioada epocii fierului.


Datele preliminare arată că atât aşezarea - preponderent pe baza analizei ceramicii - cât şi depozitul de bronzuri datează din perioada primei epoci a fierului. Vestigiile au fost aduse la Bucureşti, pentru conservare şi restaurare.

"Cercetarea arheologică preventivă continuă în toate cele 6 situri, într-un ritm constant şi susţinut, pentru a putea finaliza aceste investigaţii de specialitate în termenul prevăzut contractual, permiţând desfăşurarea lucrărilor de construire a autostrăzii şi fără a genera întârzieri", menţionează MTI.

Guvernul intenţionează să organizeze o expoziţie cu cele mai importante artefacte arheologice descoperite în timpul lucrărilor de construcţie a autostrăzilor, a anunţat, duminică, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

El a precizat că a avut o discuţie pe această temă cu ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare. Potrivit premierului, o astfel de expoziţie ar putea fi amenajată la Muzeul Naţional de Istorie, dacă va exista şi acordul instituţiei.



In alt articol, gandul.info precizează că Ministerul Transporturilor a anunţat duminică descoperirea unui depozit de piese de bronz şi fier, pe traseul autostrăzii Orăştie-Sibiu. Vestigiile, care datează din secolul IX-VII î.e.n. au fost descoperite de echipa de arheologi în situl 7, denumit Tărtăria 1, situat pe raza administrativă a satului Tărtăria, comuna Săliştea, judeţul Alba.

"Este pentru prima dată când o astfel de descoperire, de asemenea dimensiuni şi de o asemenea complexitate, a fost făcută pe un şantier arheologic din România, dacă ne referim strict la o descoperire legată de perioada secolelor IX-VIII î.e.n.", a declarat pentru gândul dr. Corina Borş, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic de la situl 7 şi muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie al României.

Ea a precizat că descoperirile de până acum privind această perioadă din Epoca Fierului au avut un caracter întâmplător, respectiv a fost vorba despre persoane care, în timpul anumitor săpături, le-au descoperit din greşeală şi apoi au anunţat arheologii, şi nu, ca în cazul de faţă, despre o descoperire arheologică pe un şantier arheologic.

Se estimează, preliminar, că este vorba de peste 200 de obiecte de bronz şi de fier, printre care se numără podoabe, arme şi piese de harnaşament.



Dr. Borş este chiar cea care a făcut această descoperire, respectiv prima persoană care a văzut, după aproape trei milenii, bucăţile de ceramică ale vasului în care s-au descoperit vestigiile.

"Descoperirea a fost făcută la prima oră din ultima zi de cercetări de pe acest sit dinaintea scurtei vacanţe de Paşte. Am văzut în pământ ceea ce păreau a fi bucăţi dintr-un vas ceramic de mari dimensiuni, mi-am chemat colegii şi am început să lucrăm. După o oră am aflat despre ce este vorba şi l-am chemat la faţa locului pe dr. Paul Damian, care este coordonatorul general al proiectului", povesteşte ea. În ceea ce priveşte dimensiunile efective ale vasului ceramic, dr. Borş susţine că este greu de estimat cu exactitate, vasul fiind strivit de presiunea pământului de-a cursul timpului, dar că este vorba, în mod evident, despre un vas de dimensiuni considerabile din moment ce au încăput peste 200 de artefacte.



Până la finalul aceleiaşi zile toate vestigiile au prelevate şi duse la Muzeul Naţional de Istorie a României. Vestigiile vor fi restaurate şi conservate în cel mai scurt timp posibil. Cel mai probabil, susţine dr. Corina Borş, Muzeul Naţional de Istorie a României va susţine o conferinţă de presă privind descoperirea extraordinară de dinainte de Paşte în a doua parte a verii, după ce piesele din colecţie vor fi restaurate şi examinate de echipa de la MNIR, echipă formată din 20 de experţi.

Echipa de arheologi care se ocupă de situl 7, denumit Tărtăria 1, care are o suprafaţă cumulată de circa un hectar, este formată din patru persoane.

În total, în toamna trecută, pe acest tronson de autostradă lucrările de diagnostic arheologic au indicat existenţa a 11 situri. Începând cu jumătatea lunii martie a acestui an s-au demarat cercetările în şase dintre acestea, Tărtăria 1 devenind în urma descoperirii al şaptelea sit arheologic. Sursa: gandul.info

Un comentariu despre subiectul „Comoara de pe autostrada Orăştie - Sibiu”:
Anonim spunea...

"Ritualuri magice descoperite pe Autostrada Soarelui"
http://www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-exclusiv-ritualuri-magice-descoperite-pe-autostrada-soarelui-129713
te pe Autostrada Soarelui

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.