luni, 22 octombrie 2012

Comoara de aur din vremea lui Traian, Nero și Nerva

Intr-o casa romană din Kiryat Gat, Israel a fost găsită o adevarata comoara din aur. Tezaurul contine 140 de monede si bijuterii, toate din aur, datate din perioada lui Nero, Traian si Nerva, din primele doua secole d.Hr.

Ascunzatoarea in care a fost descoperita comoara a iesit la iveala in urma unor sapaturi arheologice din apropiere de Kiriyat Gat, Israel potrivit Haaretz via ziare.com.

Comoara contine 140 de monede de aur, bijuterii din aur, vase pentru machiaj, un inel cu giuvaer si multe altele. Arheologii au gasit o casa romana in situl istoric.

"In gradina casei am descoperit o gaura sapata si astupata. Am inceput sa sapam si la un metru am gasit ascunzatoarea. Am gasit 140 de monede de aur, a fost pur si simplu uimitor", a spus Saar Ganor, de la Autoritatea de Antichitati din Israel.



"Se pare ca cineva a ascuns comoara in mare graba, pentru a reveni mai tarziu, dar nu a mai facut-o", a adaugat arheologul.



Monedele au facut mult mai usoara datarea comorii. Acestea au fost emise in timpul domniilor regilor Nero, Nerva si Traian. Cele mai vechi au fost datate din anul 54 d.Hr., iar cele mai noi din 117 d.Hr.



Ipoteza arheologilor este ca obiectele de valoare au fost ascunse in timpul revoltei Bar Kokhba, care a avut loc intre anii 132-136 d.Hr.



"Monedele sunt inscriptionate cu portretele imparatilor, iar pe cealalta parte cu scene ale cultului imperial, simboluri si zei din panteonul roman, precum Jupiter", a declarat Amil Eljam, care a condus sapaturile.

In plus, arheologii au mai descoperit cercei de aur, un inel cu o piatra pretioasa si doua vase de argint.



 Comoara a fost dusa in laboratoarele Autoritatii pentru Antichitati din Ierusalim, pentru a fi curatate.

Niciun comentariu despre subiectul „Comoara de aur din vremea lui Traian, Nero și Nerva”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.