sâmbătă, 9 martie 2013

Mucenici cu miere și nucă, 40 de pahare și afumarea de primăvară

Si traditiile sunt o comoară.

Astazi crestinii sarbatoresc o zi importanta din calendar, Cei 40 de mucenici.

Exista diverse obiceiuri, de la a oferi familiei colacei denumiti “mucenici” până la a afuma casa si membrii familiei, dis-de-dimineata, cu cârpe arse si apoi stinse, pentru a ramane fumegânde. Despre aceasta se crede ca semnifica purificarea prin foc si alungarea genurului cu căldură, dar si protectie practică impotriva șerpilor care incep sa se trezească la viață, ca si intreaga natură, odată cu venirea primăverii.

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

Potrivit traditiei populare, in aceasta zi, femeile fac mucenici in forma de opturi ( formă care intr-o acceptiune moderna, poate fi privită si ca simbol al infinitului , dar si ca semn al sarpelui, in viziunea ancestrală ). Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.

Ziua de 9 martie este privita si ca ziua barbatului, deoarece se cinstesc cei 40 de barbati soldati mucenici. In acceptiunea de zi a barbatului, imediat dupa Ziua Femeii de 8 Martie, cei mai petrecareti incearca sa bea 40 de pahare in cinstea soldatilor mucenici.

In ziua de 9 martie, in multe zone rurale există obiceiul de a se scoate plugul la arat, considerandu-se ca a venit primavara cu adevarat.

Dupa ce plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era reparat, curatat si purificat iar intre plugari se incheiau intelegeri pentru intovarasire la arat, in dimineata acestei zile plugul era scos in fata casei in mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara, presarat cu numeroase obiceiuri.

40 sau 44 ?

Sfintii 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a obligat sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la executare prin inghetare in lacul Sevastiei. Dar in acea noapte, apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac si au fost totusi executati.

Dupa traditia crestina, sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta ca acesti sfinti au fost 44.

Niciun comentariu despre subiectul „Mucenici cu miere și nucă, 40 de pahare și afumarea de primăvară”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.