sâmbătă, 6 aprilie 2013

Un student a descoperit o comoară arheologică în Vrancea

Un student a descoperit mai multe artefacte vechi de 5.000-6.000 de ani pe un camp din comuna vrânceană Nănești. cercetatorii chemați la fața locului au gasit o adevărată comoară arheologică care aparține culturilor Cucuteni și Boian.

Lucrările agricole de primăvară au scos la iveală un sit arheologic pe un câmp din Nănești. Un tânăr a descoperit mai multe unelte de piatră și vase de lut, pe care le-a arătat ulterior arheologilor de la Muzeul Vrancei. Specialiştii de la Direcţia pentru Cultură şi Muzeul Vrancei au cercetat situl arheologic, unde au descoperit mai multe obiecte întregi: trei lamele, un vârf de săgeată de silex şi un topor-ciocan, din epoca neolitică, care aparţin culturilor Cucuteni şi Boian.

Autorităţile încearcă acum să găsească fonduri pentru deschiderea cercetărilor arheologice în acest sit, de mare importanţă pentru istoria şi cultura locală. „Am mers la faţa locului, am delimitat situl şi am descoperit şi alte obiecte, pe care le-am colectat din pământul arat. Am găsit un fragment dintr-un vas strecurătoare neolitic, o lamelă din silex întreagă, un fragment dintr-o buză de vas neolitic şi o tortiţă dintr-un vas, tot neolitic”, a declarat, pentru monitorulvn.ro, arheologul Aurora Emilia Apostu, de la Muzeul Vrancei.

Neoliticul (sau epoca pietrei lustruite) este penultima epocă a preistoriei. Ea a fost caracterizată de folosirea uneltelor de piatră lustruită şi metalurgiei primitive a cuprului, apariţia agriculturii primitive, a creşterii vitelor şi a olăriei. Populaţiile neolitice au creat o serie de unelte necesare agriculturii, precum seceri sau pietre de moară folosite la măcinat, au perfecţionat tehnicile de vânatoare şi pescuit prin apariţia unor diverse tipuri de săgeţi, harpoane.

Cultura Cucuteni este una dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa. Şi-a primit numele după satul cu acelaşi nume din apropierea Iaşiului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni a fost cacterizată printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat şi variat pictată.
Cultura Boian a acoperit o zonă geografică destul de restrânsă în timpul etapei timpurii (Muntenia), apoi s-a extins mai ales în direcţia Mării Negre, până la a suprapune aria culturii Hamangia în Dobrogea. Cultura este cunoscută în Bulgaria sub numele de Mariţa. Ceramica este decorată cu motive geometrice realizate în excizie şi încrustaţie cu pastă albă. Surse text: monitorulvn.ro, evz.ro. Surse imagini: monitorulvn.ro via issuu.com.Niciun comentariu despre subiectul „Un student a descoperit o comoară arheologică în Vrancea”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.