sâmbătă, 14 decembrie 2013

Comoara bunicii

O colecție de bijuterii uimitoare, care rămăsese uitată timp de 70 de ani într-o cutie îmbrăcată în piele de crocodil, a adus zeci de mii de lire sterline descoperitorului.

Cutia a rămas nedeschisă timp de șapte decenii, într-o casă din nordul îndepărtat al Scoției, pentru că proprietarul nu avea cheia și a presupus că de fapt cutia conținea doar documente de familie vechi, lipsite de valoare, ca și celelate zeci de cutii din casă.

Dar la un moment proprietarul a decis să arunce mai multe cutii si obiecte vechi, printre care si cutia în cauză, nu înainte însă de a o deschide forțat. A rămas surprins când a descoperit în interiorul acesteia cercei cu diamante, inele și coliere, smaralde și alte bijuterii, o adevărată comoară ce aparținuse cândva bunicii sale.

Cele 22 de piese prețioase au fost vândute la o licitație cu peste 60.000 de lire sterline.


Printre bijuterii erau de cercei cu diamant de aproximativ șapte carate, estimați la 20.000 de lire, precum si un colier indian din secolul al XIX-lea, dar un pandantiv Vishnu (Vishnupada), estimat la 3000 lire sterline.



A fost găsit și un medalion broșa francez reprezentând pe Flora, zeița florilor, estimat la 1000 de lire sterline, precum si multe bijuterii cu perle naturale, coliere cu diamante și broșe .






Descoperitorul a declarat: "Sunt toate elementele unui basm - un cufăr închis, o cheie care lipsește și o comoara ascunsă. Erau o multime de cutii cu documente si am crezut că și aceasta este una similară. Dar când am văzut bijuteriile, a fost un adevărat moment de basm pentru mine."

Bunica descoperitorului a fost austriacă, ceea ce explică prezența unor piese continentale din colecție, iar bunicul său a fost un ofițer scoțian în Highland Light Infantry. Cei doi s-au întâlnit în Elveția, s-au căsătorit și mai târziu au călătorit în diverse țări, stabilindu-se în final în țara natală a bunicului descoperitorului.

Niciun comentariu despre subiectul „Comoara bunicii”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.