joi, 31 iulie 2014

Sfaturi pentru o mai bună detecție de metale

Am deschis acest subiect de discutii, pentru ca detectoristii cu mai mare sau mai mică experiență să ofere diverse sfaturi colegilor de hobby. Orice sfat este binevenit, chiar daca pare banal sau chiar daca nu sunteti sigur de el. E recomandabil sa păstram discutiile la nivel oarecum practic si sa nu diluăm acest subiect cu discutii offtopic. Sa dam cateva exemple de astfel de sfaturi, asteptând in acelasi timp altele de la dvs, la comentariile articolului.

Exemplul 1: Detectoare de metal pot ajuta la descoperirea de comori, dacă sunt utilizate corect. Tehnicile utilizate de către experții in detectie implică de obicei doua mari "secrete", mai mult decat orice altceva: răbdare si pasiune. Când scanezi pe o pajiște, în căutarea de comori istorice, nu uita că scanând puțin mai incet poate insemna de fapt diferenta dintre o decoperire sau ratarea descoperirii. La urma urmei, dacă sunteți în căutarea a ceva care a asteptat in pământ 100 de ani, 500 de ani sau 2000 de ani, poate să mai aștepte câteva minute, pentru a fi găsit!

Exemplul 2: Cele mai multe detectoare de metale funcționează prin crearea unui câmp magnetic. Dacă veți tine bobina de detecíe cat mai jos, cu atat mai adanc va pătrunde în sol campul magnetic. Acest lucru înseamnă că trebuie să țineti detectorul cât mai aproape de sol, mai tot timpul.

Exemplul 3: Faceti scanarea cu o miscare lenta și deliberată. Ideea este de a oferi detectorului de metale timpul necesar pentru a detecta in pământ depozite mici de metale, aceasta detectie de obicei nefiind posibilă la o "măturare" foarte rapidă. Dacă sunteți într-un loc plin de "gunoaie", asigurați-vă că oferiti mai mult timp fiecarei treceri cu detectorul peste portiunea scanată.

Exemplul 4: Detectoarele de metal au diverse sunete, în funcție de ceea ce au detectat. Trebuie să înveți să le diferentiezi, pentru ati da seama ce poate indica sunetul. Fierul, aurul, argintul, cuprul și oțel pot avea astfel propriile lor sunete, distinct oferite de catre detectorul de metale. Obișnuirea cu detectorul si diferențiare sunetelor vă va câstiga timp, evitand săparea pentru a dezgropa in final doar obiecte neinteresante, cum ar fi cuie ruginite și capace de sticlă. Veți stii ce semnale să ignorati, atunci când vă veți cunoaște cu adevărat detectorul de metale.

Exemplul 5: După ce tipar mișcăm detectorul când scanăm ? In nici un caz in zig-zag, cum fac majoritatea cautatorilor, mergand continuu si miscand detectorul stanga - dreapta. Astfel veti avea o traiectorie in zig-zag si puteti trece pe langa obiecte importante, mai ales daca avansati repede inainte. Metoda in zig-zag este eficienta oarecum, doar daca inaintati extrem de incet, ceea ce nu cred ca fac majoritatea.Trebuie sa cautati in forma de E ( model E al cautarii ). In acest mod nu veti rata nici un obiect pe suprafata de cautare ( bineinteles, pana la adancimea la care scaneaza detectorul dumneavoastra) .


Cum se aplica mai exact acest model? Pornind de la stanga parcelei alese, scanati spre drepta, in lateral, fara sa avansati in mers in fata, pana ajungeti la marginea din dreapta a parcelei alese, apoi inaintati in fata doar atat cat are diamentru bobina detectorului dumneavoastra ( 10-20 cm ), apoi scanati spre stanga pana la marginea din stanga a parcelei alese, apoi iar avansati cat are diametrul bobina de cautare a detectorului dumneavoastra, iar scanati spre dreapta fara sa inaintati in timpul scanariii laterale, si tot asa mai departe, pana terminati de scanat intreaga parcela. Stiu, poate fii monoton, dar va luati o grija: daca nu ati gasit nimic acolo, inseamna ca nu este chiar nimic pe acel teren pana la adancimea la care scaneaza detectorul dumneavoastra ( mai multe detalii în articolul de AICI).

Au fost 5 exemple, nu stiu dacă sunt prea bune si nici dacă sunt foarte corecte. Astfel de exemple constructive așteptăm si din partea dvs la comentarii, în speranța ca vom ajuta si pe alti colegi de hobby cu sfaturi pentru o mai bună detecție de metale.9 comentarii despre subiectul „Sfaturi pentru o mai bună detecție de metale”:
Anonim spunea...

Foarte buna initiativa de a deschide o noua rubrica numita Sfaturi pentru o mai bună detecție de metale.
Sunt sfaturi foarte bune necesare pentru o mai exacta scanare a perimetrului ales.
I-mi permit si eu sa dau un sfat care nu e legat de tehnica de cautat dar este legat de indemnul dat viitorii detectoristi pentru a se hotara sa imbratiseze acest interesant Hobby.
STIMATI VIZITATORI AI ACESTUI SITE DESTINAT DETECTORISTILOR DE METALE SI CAUTATORILOR DE COMORI.
CEI CARE SIMTITI UN FIOR ATUNCI CAND PRIVITI SAU CITITI DESPRE O COMOARA SI VA VINE IDEEA CA A-TI DORI SA CAUTATI SI VOI O ASEMENEA COMOARA NU MAI STATI PE GANDURI, NU MAI PLECATI URECHEA LA VORBE MINCINOASE, FITI TARI SI CUMPARATIVA UN DETECTOR DUPA POSIBILITATILE VOASTRE FINANCIARE PENTRU CA RESTUL VINE DE LA SINE,
CITITI LEGILE DETECTIEI SI LE RESPECTATI INTOCMAI SI VETI FI DETECTORISTI PE VIATA.
INDRAZNITI SI DACA VA DORITI SA DETECTATI NU MAI STATI PE GANDURI, ESTE UN HOBBY FRUMOS CARE SE IMPLETESTE CU IESIRILE IN NATURA, UN PLUS PENTRU MISCARE SI SANATATEA DUMNEAVOASTRA.
NU FITI TIMIZI, DETECTIA OFERA POSIBILITATEA DE A VA IMBOGATII CUNOSTINTELE DESPRE ISTORIA TARI SI NU NUMAI.
TREBUIE DOAR SA VRETI SI DETECTORISTII VA VOR INVATA TAINELE DETECTIEI. SUCCES.

Anonim spunea...

Buna seara, pentru ca titlul este Sfaturi pentru o mai buna detectie de metale doresc sa ajut si eu cu un sfat.
Pentru incepatori care inca nu stiti ce unelte de sapat sa va cumparati pentru dezgropat comorile va spun cam ce este solid si cu coada de metal si aveti.
Cazma Fiskars Ergo 2500. Este o cazma de 80 cm. lungime si are doar 1,3 kg. Usoara de carat, incape intr-un rucsak dar cand sapi trebuie sa stai aplecat. Pret 63 lei.
http://www.monsela.ro/16-cazmale-fiskars?&p=3
Cazma Fiskars Pliabila. Este o cazma care se strange pentru a ocupa un loc cat mai mic pentru transport. Are lungimea de 25 cm. cu manerul strans iar cu manerul drept are 59 cm. Se mai poate folosi cu manerul la 90 grade pe post de sapaliga.Greutatea este de 1 kg. Este ce-a mai rezistenta din gama cazmale rabatabile dar si pretul este de 272 lei.
http://www.monsela.ro/cazmale-fiskars/120-cazma-pliabila-fiskars.html
Pentru cei inalti sau care vor sa sape fara sa se aplece este recomandata cazmaua Fiskars telescopica.
Aceasta cazma se poate regla la lungime intre 1 si 1,25 metr. Are un buton de blocare sus sub maner. Greutatea este de 1,9 kg. Pretul 190 lei
http://www.monsela.ro/cazmale-fiskars/96-cazma-telescopica-pentru-gradina-ascutita.html
Trebuie mentionat ca aceste cazmale nu sunt excavatoare dar sunt niste scule foarte bune la sapat in pamant moale si tare. Unde dati de zone cu piatra multa este indicat un tarnacop mic dar eficient care disloca pietrele iar cu cazmaua se scot din groapa. Un asemenea tarnacop este la pretul de 44 lei care iar nu face minuni dar este bun la sapaturi mai usoare iar pentru cautatorii de comori este indicat un tarnacop mare de 2-3 kg.
http://www.kaki.ro/produse/tarnacop.php
Am dat exemplu aceste site-uri pentru ca au un pret mai mic dar puteti gasi si la alte magazine asemenea produse Fiskars.
DE RETINUT. Producatorul Fiskars recomanda ca atunci cand sapati o groapa cu cazmalele Fiskars dupa introducerea in pamant a cazmalei prima miscare este impinsa inainte si mai apoi data pe spate pentru scoaterea pamantului. Acest lucru duce la o viata mai lunga a cazmalei si cred ca e valabila pentru toata gama de cazmale.
Alt sfat este ca atunci cand cumparati o cazma Fiskars sa va uitati pe spate in zona cu sudura sa nu fie strapunsa tabla pentru ca acolo va ceda repede daca tabla este intacta totul este OK. Succes.

Anonim spunea...

Salut baieti pentru ca si eu sant in cautarea unui detector am facut o lista cu detectoarele pe care le folosesc la noi detectoristi cu experienta si am gasit astea.
Garrett Euro ACE este un detector ieftin dar foarte bun pentru cautat tezaure monetare cu el sau gasit cele mai mari comori de la noi.
Garrett ACE 250 este un detector si mai ieftin cu care au fost gasite cele mai multe monede razlete sau in grupulete mici dar si artefacte multe.
Garrett AT PRO este un detector cu pret mediu care se descurca bine pe teren dar are avantajul ca poate intra complet in apa fiind inchis ermetic.
Garrett GTI 2500 este un detector performant cu mai multe posibilitati. Cu el au fost gasite multe artefacte dar si monede razlete.
XP Deus este un detector scump dar foarte bun pentru a descoperi obiecte mici ingropate mai adanc.
Minelab E Trac de asemenea este un detector scump dar are discriminarea ce-a mai buna si poti sti dinainte de a sapa daca e fier sau metal neferos si nu te minte.
Minelab X Tera 705 este mai ieftin si tot la fel are discriminare buna dar cu calitati mai mici.
Fisher F 5 este un detector cu pret mediu care se descurca atat la monede cat si la artefacte.
Fisher F 2 este un detector ieftin care cu o bobina mai mare se poate descurca bine pe teren.
Teknetics Eurotek PRO este un detector aparut nou cu un pret foarte mic se descurca bine are multe melodi dar ca performante mai slabut. Totusi trebuie sa tinem cont ca la pretul lui se descurca bine.
Si am lasat la urma detectoarele care nu au display si nu pot sa iti arate adancimea la care se afla obiectul detectat dar nici compozitia metalului. In schimb acest tip de detectoare are marele avantaj ca neavand filtre pentru adancime si discriminare au o mare calitate de a descoperi obiectele aflate la mare adancime. Gasesc de toate monede si artefacte dar trebuie sa sapi cu ideea ia sa vedem ce am gasit.
Aici aveti cateva dintre cele mai folosite la noi.
Detech EDS PLUS. mai scump dar foarte performant trebuie ceva timp pana inveti sa il folosesti perfect.
Detech EDS Winner este mai ieftin si mai usor de invatat dar si el foarte performant.
Sovereigh GT este la un pret mediu bun ca performante dar mai greu de invatat din pacate a fost scos din fabricatie si inlocuit cu alt model mai scump.
Golden Mask este un detector de asemenea bun pentru adancime pret mediu facut de bulgari si mai mult folosit de cei de la granita cu bulgari.
XP Adventis 2 este un detector bun cu pret mediu pe care il poti invata repede iar de la firma XP mai sant detectoare mai performante peste el dar cu pret mai mare.
Tesoro Vaquero am gasit si asa ceva pe la detectoristii nostri este un detector cu pret mediu performant la adancime si bun mai ales pentru bucatele mici de aur dar cum la noi nu prea gasesti nugget din aur decat in zone interzise il puteti folosi la monede si artefacte. Este mic si usor bun pentru obiecte aflate la adancime.
Cum spuneam aceste detectoare nu au display dar au avantajul de a gasi obiecte la adancimi mari. In schimb cele cu display iti arata ce metal ai gasit si la ce adancime se afla. Mai au avantajul ca iti canta mai multe melodi si nu te plictisesti. Cel mai bine canta marca Minelab zici ca fac vocalize.
Acum ramane sa ma hotarasc ce model sa cumpar si sa vad cum stau cu banii.

Anonim spunea...

Buna ziua actuali sau viitori Detectoristi sau Cautatori de comori.
In viata mea pe acest pamant am incercat sa transmit si altora invataturile mele din toate domenile. La locul de munca ii invatam pe noii veniti cum sa faca ca munca sa le fie mai usoara iar calitatea mai buna desi aveam colegi mai vechi care i-mi spuneau de ce ii invat ca nu castig nimic. Eu le raspundeam, castigul este ca transmit mai departe tainele meseriei care altfel se pierd si dispar odata cu omul, pentru mine era un castig destul de mare.
Tot citind postarile Detectoristilor si discutia aprinsa pe baza monedelor colectionate legal am cautat explicatii care sa ma lamureasca. Iar rezultatul este acesta.
Monedele incepand cu anul 1900 se pot colectiona linistit fara acte doveditoare pentru ca se gasesc din belsug si nu fac subiectul monedelor de patrimoniu.
Pentru monedele mai vechi de 1900 apar monede neinteresante pentru ca sant cu sutele pe piata dar apar monedele rare care atunci cand ajung pe masa unui expert numismat imediat le declara de petrimoniu si la acelea ar trebui sa aveti acte care sa arate provenienta lor.
Acum sa deslusim problema monedelor Creițar (plural creițari; variante: crăițar, crițar, crucer; cf. maghiară krajcár, germană Kreuzer, din Kreuz „cruce”) era o monedă mică, inițial de argint, mai târziu din aramă.
Care sant descoperite de unii Detectoristi si le duc la Muzeu. Cineva era suparat ca un Muzeu din tara nu a vrut sa primeasca creitari dusi pentru predare. Normal daca au din belsug in depozit pentru ca zona este plina cu asemenea monede, ce sa faca cu ele ? sa umple rafturile si gestiunea ? Ei alta era problema daca erau creitari din argint pe aia se bateau toate muzeele.
Dar problema este ca totusi ei trebuiesc predati la Muzeu conform legii fiind mai vechi de 100 de ani.
Mai era varianta sa ii duceti la Muzeu iar un Arheolog sa va deie o hartie ca nu au nevoie de acele monede. Dar cine ar fi fost dispus dintre Arheologi sa aibe mai apoi posibile probleme ca a luat o asemenea hotarare iar vreun sef sa il traga de urechi.
Asa ca trimiterea lor la un alt Muzeu din tara a fost o decizie foarte buna luata de detectorist pentru ca la un posibil control daca se gaseau acele monede la detectorist si fara acte avea consecinte destul de neplacute si acum sa fim sinceri sa ai probleme pentru un pumn de alama nu si-ar dori nimeni. Asa ca predatile si sa nu tineti pe acasa vreuna.
Cat privesc intrebarile - daca sant detectorist pot sa fiu si colectionar de monede ?
Raspunsul este numai unul - da poti sa colectionezi monede dar mai noi de anul 1900 iar pentru cele mai vechi de acest an este indicat sa aveti acte legale care sa dovedeasca ca ele au fost cumparate cu buna credinta si nu gasite cu detectorul. Asa ca poti imbina hobby-ul detecorist cu hobby-ul colectionar de monede dar legale.
Si pentru cei care doresc sa-mi vada colectia mea de monede straine am postat un filmulet.
Adevarul este ca pana in acest an nu am dat importanta monedelor dar nevoia te obliga mai ales daca vrei sa faci teste si nu ai cu ce.
Asa ca sfatul meu este ca in viata sa invatati si pe altii fara a astepta vre-o plata pentru ca altfel cand veti muri duceti totul cu voi si nu ati lasat nimic in urma voastra.
https://www.youtube.com/watch?v=zz23NyZvLWE
Sper ca nu este o discutie offtopic pentru ca este un sfat bun dat tuturor Detectoristilor. Sa auzim numai de bine.

Anonim spunea...

Foarte bun si interesant acest articol care se vrea sa fie o mana de ajutor intinsa viitorilor Detectoristi care doresc sa-si cumpere un detector cu care mai apoi sa caute Comoara vieti lui.
Aici trebuie precizat ca orice detector veti cumpara el va face treaba buna adica va descoperi obiecte din metale feroase si neferoase. Acum performantele lor difera in functie de pret, ca orice lucru cumparat pretul arata calitatea de functionare a detectorului, un detector ieftin va gasi obiecte ingropate la mica adancime iar un detector scump iti va descoperi mai multe obiecte avand o putere mai mare si gasind obiecte ingropate mai adanc. Acum mai avem gama de detectoare de mare adancime care pot gasi obiecte ingropate la 2-6 metri si costa de la 700 euro in sus. Pentru aceste detectoare trebuie sa va ganditi cine o sa sape o asemenea groapa asa ca ele sunt folosite in echipa unde sunt mai multi vlajgani cu brate puternice si se cauta acolo unde sunt informatii ca ar exista ceva demn de dezgropat cum ar fi obiecte din ww2 in vechi transee sau acolo unde batrani spun povesti despre comori ingropate in fuga pentru a nu fi gasite de vrasmasi.
Dar daca vreti sa va apucati de un hobby placut atunci cumparati un detector de pret mediu cu care o sa cautati peste tot si gasiti tot felul de obiecte ruginite in speranta unei comori. Inainte de a cumpara un detector trebuie sa va intrebati daca aveti timp liber pentru a iesi pe teren la detectat, daca va place sa va murdariti pe maini si ghete ca mai apoi sa spalati la ele, dar mai ales daca va plac fiarele vechi si veti fi bucuros cand le descoperiti pentru ca acestea vor fi majoritatea descoperirilor dumneavoastra. Detectoristii se lauda dupa o zi de detectie cu cateva monede moderne gasite si ceva tuburi de cartus din WW1 si WW2 ca acestea se gasesc din belsug la noi dar daca ii puneti sa va arate si fiarele vechi scoase in aceea zi de detectie o sa vedeti o sacosa plina se sarme, cuie, table, potcoave, conserve, dopuri din metal si altele, acele fiare vechi care le poti preda doar la fier vechi sau arunca la gunoi.
Dar nu disperati pentru ca cine este visator inversunat pentru el orice semnal inseamna o posibila comoara asa cum jucatorii impatimiti la pacanele orice apasare pe buton poate fi marele pot si comoara vieti lui. Este un hobby de adrenalina care odata intrat in sange nu mai stai acasa cand afara este frumos iar tu nu ai ce face.
Merita sa incercati dar sfatul meu este sa luati legatura cu un detectorist din localitatea voastra ca sa vedeti daca va prinde acest hobby ca sa nu cumparati degeaba un detector ca mai apoi sa il postati pe siteuri de vanzari cam asa: vand detector xxx pentru ca nu am timp liber sa practic acest hobby, sau pentru ca plec din tara.
Este un hobby ca orice hobby cu parti bune si parti rele dar care pot fi depasite daca esti o persoana responsabila pentru ceea ce faci.
Succes si daca cititi acest articol atunci mai cititi aici pe HartaComorii si altele care va explica ce este cu adevarat detectia de metale adica cautatul dupa comori,

Anonim spunea...

Salut,daca imi cumpar o bobina mai mare ii adevarat ca bate mai adinc sau mai tine si de detector? multumesc!

Anonim spunea...

Bate mai adanc, dar discriminarea e mult mai mica, vei sapa dupa tot felul de cutii de conserve. Iti trebuie si detector standard.

Popescu Ghe spunea...

Poste cinema sami zica despre un HUNTER MD 88, e bun de ceva

Popescu Ghe spunea...

Poate cineva sami dea citeva detali despre un HUNTER MD 88? Va multumesc

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.