marți, 17 februarie 2015

2000 de monede din aur, descoperite în adâncurile mării

Una dintre cele mai mari comori formate din monede de aur, descoperite în Israel, a fost găsita acum cateva săptămâni pe fundul Mării Mediterane, în portul vechi din Parcul Național Caesarea, a anuntat astazi Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA).



Un grup de scafandri de la un club de scufundări din port a anuntat descoperirea la IAA, iar apoi oficialii apoi a mers cu scafandrii la locația mentionata si cu ajutorul unui detector de metale au descoperit aproape 2.000 de monede de aur din perioada Fatimid ( secolul IX-X ), de diverse tipuri ( de exemplu un dinar, o jumătate de dinar și un sfert de dinar), de diferite dimensiuni și greutati.


Kobi Sharvit, director al Unității de Arheologie Marină a Autorității pentru Antichități din Israel a spus că este vorba probabil despre un naufragiu care a avut loc în apropierea locatiei descoperirii, posibil o ambarcatiune oficiala de trezorerie, ce transporta comoara după colectarea impozitelor. Sharvit a declarat că este posibil ca monedele sa fii fost menite să plătească salariile garnizoanei militare Fatimid, care a fost staționata în Caesarea, fie provin de pe o navă comercială mare.


Sharvit a declarat că scafandrii, Tzvika Feuer, Kobi Tweena, Avivit Fishler, Yoav Lavi și Yoel Miller au dovedit ca sunt cetățeni model, anuntand autoritatile despre descoperirea comorii.

"Ei au descoperit aurul, dar au și o inimă de aur, fiindcă isi iubesc țara și istoria", a spus acesta.


Autoritatile au mentionat ca primele monede expuse din tezaur sunt un sfert de dinar, bătute în Palermo, Sicilia, în a doua jumătate a secolului al IX-lea. Insa cele mai multe dintre monedele descoperite aparțin lui Fatimid Al-Hakim (996-1021) și fiului său, Al-Zahir (1021-1036), și au fost bătute în Egipt și Africa de Nord.



Robert Cole, un numismat expert, a declarat că monedele sunt într-o stare excelentă de conservare și, în ciuda faptului că au stat pe fundul mării aproximativ o mie de ani, nu au nevoie de nici o intervenție de curățare sau de conservare in laborator.


Mai multe dintre monedele găsite au fost îndoite și prezintă urme de mușcături de dinti, dovadă că erau fizic inspectat de către viitorii proprietari sau de catre comercianții.

Niciun comentariu despre subiectul „2000 de monede din aur, descoperite în adâncurile mării”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.