O comoară de câteva kilograme, ce contine 162 de monede medievale din argint, a fost gasita de un tânăr de 22 de ani in satul Săsenii Vechi ( comuna Verneşti, județul Buzău ), cu ajutorul unui detector de metale, intr-o padure de fag.
Monedele sunt austro-ungare si poloneze, din secolele XVI-XVII, iar descoperitorul a precizat că le-a gasit întâmplator, intr-un weekend, când a inceput sa detecteze prin padurile apropiate. Comoara se afla intre doi copaci, intr-o groapă de la suprafata, acoperită cu pământ. Asadar, probabil proprietarul a ascuns in graba comoara si nu a mai reusit să o recupereze. Tezaurul a fost predat la Muzeul Judeţean de Istorie Buzău, iar descoperitorul va trebui să fie recompensat conform legii, un premiu binemeritat, mai ales ca este șomer. Comoara este una foarte valoarosă, cele mai multe monede fiind din perioada împăraţilor austro-ungari Ferdinand I şi Maximilian.
Ulterior, acelasi detectorist a mai găsit într-o altă locaţie 40 de monede ce datează din secolul XV.
O a treia comoară a fost descoperită de un alt detectorist in satul Pardoș, unde a găsit 50 monede de argint ( aspri otomani ), în greutate totala de aproximativ 1,5 kg.
Monedele sunt din secolul XVIII si vor fi expertizate de specialistii de la Bucuresti. Fiecare monedă cântăreste intre 25 si 32 grame. Monedele au fost predate Muzeului Judeţean de Istorie Buzău. După evaluare se va stabili si oferi de asemenea o recompensă si pentru descoperitorul acestei comori otomane.
Eeee, nu chear toti au inteles beneficiul detectiei pentru vitrinele muzeului, mai sunt unii plangaciosi care spun ca mai bine sa la descopere specialistii sa vada cum au fost asezate.
https://www.youtube.com/watch?v=W8xxq1OFd9g
Nenea ! astea au fost "aruncate" la repezeala in groapa si ascunse ! Ce sa vezi, 200 de monede imprastiate pe 1 metru patrat.
Felicitari FUMEGATORULE pentru comoara gasita si predata la Buzau ! Cei de la Buzau ar trebui sa fie bucurosi ca le umpleti vitrinele cu comori ca cioburi si ulcele au din belsug.
Bravo lor cinste lor cinste descoperitorilor
Am cautat si eu pe net stiri despre aceasta comoara dar nu a fost facuta public decat aici si pe forumul detectoristilor. Se pare ca a devenit ceva normal descoperirea si predarea tezaurelor de catre detectoristi asa ca cei care faceau inainte reportaje tendentioasa acum nu mai au audienta pentru ca poporul a inceput sa priceapa ce inseamna detectia si ce fel de oameni sunt majoritatea detectoristilor (oameni seriosi cu familie care cand gasesc comori le predau conform legi)
Imi place fraza aceasta din articol ( Monedele sunt din secolul XVIII si vor fi expertizate de specialistii de la Bucuresti...)
Foarte bine fac cei de la Bucuresti pentru ca asa sigur vor fi evaluate corect cat de cat. Va dati seama ce ar insemna ca un nespecialist de la nu stiu ce muzeu ar da o evaloare din burta ....... dar asa nu pot exista dubi ! Si eu zic ca incet incet = step by step ! incepe si la noi normalitatea !!!!!!!!
Cat de bune sunt zilele libere de 1 Mai muncitoresc !
Dau posibilitatea detectoristilor de a iesi in natura sa caute Comori. O astfel de comoara a fost descoperita recent in jud Neamt, o ulcica cu 92 denari romani. Ulcica cu tot cu arginti a fost predata muzeului pentru evaluare dar mai ales pentru studiu si expunerea in vitrina muzeului.
Conducerea muzeului neamt poate sa il pupe pe Marius Irimia la cate obiecte a predat muzeului.
Frumoasa descoperire pacat ca lipsesc poze de aproape a monedelor, cititi aici.
http://mesagerulneamt.ro/2015/05/tezaur-roman-descoperit-la-dragomiresti/
Unde sa il pupe ? Tu nu vezi din articol ca omul acesta a predat 4 patrrrru tezaure formate din mullllti denari romani plusss o gramada de artefacte si inca nu a primit nici un sfant recompensa pentru ele. Si eu zic sa il pupe ca barem atata sa faca si ei daca nici relatii despre originea artefactelor nu iau dat.
Majoritatea descoperitorilor si-au primit recompensele, chiar daca uneori cu intarziere. In general sunt intarziate recompensele atunci cand exista unele suspiciuni privind aspecte legale. Exista perioade tampon in care nu se misca nimic, pe motive birocratice, dar si perioade in care recompensele se deblocheaza si se dau grupat. Una peste alta, este gresita tendinta de a sugera ca nu e bine sa predai descoperirile pentru ca nu primesti recompensa. Atitudinea corecta si civilizata este cea de predare, altfel nu mai suntem detectoristi ci braconieri ori nu asta trebuie sa ne descrie. Din ceea ce stiu, Marius Irimia este la zi cu primirea recompenselor si nu numai el.
Marius Irimia a primit recompensele dar "subtirele" tinand cont de adevaratul pret al unui denar roman conservat bine. Daca nu crezi intreabal si vei primii raspunsul sau vezi in postarile lui pe forumul detectoristilor. Asta este adevarul !
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.