Un detectorist de metale a descoperit un artefact care detine potentialul de a rescrie istoria religioasă a Danemarcei.
În timp ce scana cu detectorul de metale pe un câmp din apropiere de Aunslev ( Řstfyn ), Holm a gasit un crucifix mic de aur.
"Vineri de dimineata am avut cateva ore libere, asa că a mers la detectie. La un moment dat am gasit ceva. Dupa ce am indepartat pamântul și am văzut bijuteria, nu am fost în stare să mă mai gândesc la nimic altceva", a precizat detectoristul, care a publicat imaginea descoperirii pe unul dintre conturile sale de social media.
Unii utilizatori ai rețelei au sugerat sa ducă piesa la un muzeu, pentru evaluare. Când detectoristul a mers cu artefactul din aur la Muzeul Řstfyns, curatorul și arheologul muzeului a descris crucifixul ca pe o descoperire absolut senzațională, datata in anii 900-950.
O piesa similara datata din aceeasi perioada a fost anterior gasita in Suedia, dar aceasta era foarte deteriorata. Insa piesa descoperită de catre pasionatul de detectie metale este într-o stare remarcabila si este considerata una dintre cele mai bine conservate artefacte creștine descoperite pana acum în Danemarca. Crucifixul indică posibilitatea adoptarii de catre danezi a creștinismului cu mult mai devreme decat se credea anterior.
Crucifixul cântareste 13,2 grame si are o lungime de 4,1 cm. Un mic inel de prindere in partea de sus a bijuteriei și partea netedă din spate a acesteia indică posibilitatea purtării acestei bijuterii ca si colier, probabil de către o femeie vikingă.
Inainte de descoperirea acestui artefact, se considera că doar pe la sfârșitul anului 1050 a ajuns crestinismul la vikingi.
"Prin urmare, cifra avansează momentul în care se consideră că danezii au devenit creștini, pentru că pur și simplu se poate spune că persoana care a a purtat acest crucifix a îmbrățișat fără îndoială credința creștină. Acesta este un subiect care cu siguranță va trebui să apară în cărțile de istorie, mai ales că în ultimii ani au existat mai multe semne că de fapt creștinismul era răspândit in aceasta zonă geografică mai devreme decât se credea anterior, iar aceasta este cea mai clară dovadă de până acum", a mai precizat arheologul danez.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.