Arheologii au descoperit un tezaur din argint într-un câmp al unei ferme din nord-estul Scoției, in timp ce cercetau un sit arheologic preistoric.
A fost o "recoltă" uimitoare de artefacte din argint vechi, o comoară ascunsă in urma cu aproximativ un mileniu si jumatate, un tezaur care contine atât obiecte intacte, cat si multe fragmente mici din argint.
Jumătate din tezaur este formată din piese din argint mai mici de 1 cm.
Tezaure similare au mai fost descoperite în Danemarca și Germania.
"Nu ne asteptam nici in cele mai îndrăznețe vise ale noastre sa găsim peste 100 de obiecte din argint. Scoția a fost tărâmul unui popor enigmatic cunoscut sub numele de picți. Barbari tatuați, acestia au avut cu siguranță un talent pentru război, fiind intr-un permanent conflict cu romanii, dar de asemenea pentru sculptură în piatră și pentru prelucrarea argintului", au precizat cercetatorii.
Argintul era depozitat într-un cerc din piatră, care avea peste 2000 de ani vechime în momentul ingroparii comorii. Este posibil ca argintul sa fi fost o jertfă religioasă.
"Oricare ar fi fost scopul, sunt obiecte ale elitei, care au aparținut celor mai puternici membri ai societății. Noi nu conștientizăm intotdeauna cât de bogată a fost societatea in trecut. Astfel de tezaure ne ofera o idee despre acest aspect. Exista mult mai multa strălucire decat apreciem noi", au mai precizat cercetatorii.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.