duminică, 29 ianuarie 2017

Au demolat un supermarket și au descoperit un templu dedicat Zeului Vântului

Arheologii au descoperit un templu datat ca fiind din secolul al 14-lea și dedicat Zeul Vântului, chiar sub un fost supermarket din cartierul Tlatelolco din Mexico City. Supermarket-ul a fost demolat în anul 2014, iar arheologii de la Institutul National de Antropologie si Istorie (INAH) au început să facă săpături in acest sit-ul arheologic. În prima etapă de săpaturi au excavat trei metri adâncime, dezvăluind partea de sus a unei platforme circulare, dar și fragmente de ceramică și 20 de morminte de adulți, copii și animale.


Al doilea sezon de excavare a început în martie 2016. A fost devaluită platforma completă, ce are 11 metri în diametru și 1,2 metri înăltime. Vechi de peste 650 de ani, stucăturile originale acoperă și acum cea mai mare parte a constucției.


In total, arheologii au găsit opt ​​schelete complete. Alte artefacte găsite includ arzătoare de tămâie, figurine din ceramică reprezentând maimuțe și ciocuri de rațe. Aceste artefacte sunt asociate cu zeul Ehecatl-Quetzalcoatl, creatorul prețiosului vânt aducător de ploaie după secete prelungite.

Forma templului confirmă de asemenea legatura cu Zeul Vântului. Templul este circular pe partea de Nord, Sud și Vest. Intrarea de pe latura de Est are o formă dreptunghiulară, care se potrivește ca aspect și orientare cu cea a unui templu dedicat lui Ehecatl-Quetzalcoatl.

Există dovezi că templul a fost construit în trei etape. Primele datează din anii imediat de după fondarea orașului în 1337 și se caracterizează prin pereți înclinați, singurii de acest gen printre vestigiile arheologice ale zonei. Cea de a doua etapă de construcție a continuat între anii 1376 și 1417. Cea mai mare parte a platformei, așa cum a fost in prezent descoperită, a fost construită în a doua fază. Cea de a treia fază (din jurul anului 1427) este compactată în jurul contructiei.

În cele două sezoane de săpături au fost descoperite aproximativ 43.000 de artefacte, dintre care 1000 au fost recuperate și sunt înregistrare în evidențe, fiind în prezent studiate. Deoarece un alt centru comercial se află chiar lângă acest sit arheologic, templul va fi conservat și acoperit pentru protecție cu sticlă, astfel încât vizitatorii centrului comercial vecin să poată vizita si templul, fără să-l deterioreze.

Înainte de cucerirea spaniolă, Tlatelolco a fost un oraș-stat independent si un centru regional al comerțului, cu o piață foarte dezvoltată. Orasul vecinul Tenochtitlan era mai mare si era un centru politic și administrativ, dar care depindea de piață din Tlatelolco. Ambele orașe au fost construite pe o insulă din lacul Texcoco. Tlatelolco era în partea de nord a insulei, iar Tenochtitlan în sud.

Tensiunile și rivalitățile dîntre cele două orașe a explodat în multiple războaie în secolele 14 și 15, până când în anul 1473 Tenochtitlan a cucerit Tlatelolco. Atunci când conchistadorul Hernán Cortés și aliații săi indigeni au asediat Tenochtitlanul, din luna mai până în luna august 1521, supraviețuitorii înfometați și bolnavi s-au mutat în Tlatelolco, unde au format ultima lor poziție de apărare împotriva cuceririi spaniole.

UPDATE 25 iunie 2018: Templul poate să fie acum vizitat de public.



Niciun comentariu despre subiectul „Au demolat un supermarket și au descoperit un templu dedicat Zeului Vântului”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.