vineri, 11 august 2017

Arheologie... culinară: o prăjitură veche de peste 100 de ani

Prăjitura cu fructe a fost găsită învelită în hârtie și înconjurată de rămășițele cutiei din tablă. Tortul a fost realizat de Huntley & Palmers ( un fabricant britanic de biscuiți și alte dulciuri) și a făcut parte din rezervele de alimente ale expediției Terra Nova a căpitanului Robert Falcon Scott, care a explorat Cape Adare (Antarctica) în perioada 1910 - 1913. Arheologii au îndepărtat rugina și au stabilizat chimic prăjitura.


L. Meek, directorul echipei de arheologi, a spus: "Deși tabla era degradata, prăjitura arăta și mirosea plăcut. Dacă o vedeai, aveai impresia că e comestibilă. Descoperirea unui astfel de tort cu fructe, perfect conservat și ascuns în ultimele cutii neidentificate, dar puternic corodate, a fost destul de surprinzătoare. Era o hrană ideală care oferea energie intensă pentru condițiile antarctice și este în continuare un aliment preferat în călătoriile moderne spre zonele înghețate".



Din luna mai a anului trecut, o echipă de patru arheologi au conservat în laboratorul Muzeului Canterbury artefactele antarctice găsite la Cape Adare. Echipa a finalizat proiectul în luna iulie a acestui an, conservând aproape 1500 de artefacte.


Vor fi de asemenea conservate clădirile de la Cape Adare. Cabanele au fost construite de expediția norvegiană a lui Carsten Borchgrevink în 1899 și mai târziu au fost folosite de căpitanul Scott, în anul 1911.


Acestea au fost primele cabane din Antarctica și sunt singurele exemple care au rămas din primele expediții ale omenirii pe acest continent.


Autorizația acordată pentru colectarea artefactelor prevede că toate obiectele să fie trimise înapoi în sit-ul arheologic după conservare, acesta fiind o zonă special protejată din Antarctica. Finanțatorul procedurilor de conservare este guvernul norvegian, cu sprijinul logistic al Noii Zeelande.

Niciun comentariu despre subiectul „Arheologie... culinară: o prăjitură veche de peste 100 de ani”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.