duminică, 24 decembrie 2017

Detalii incredibile pe un artefact antic, foarte dificil de realizat chiar și de un bijutier contemporan

Timp de peste doi ani, arheologii au cercetat în sud-vestul Greciei un mormânt vechi de 3500 de ani al unui războinic: au fost scoase la lumina zilei comori deosebite, inclusiv patru inele care au provocat contradicții privind originea civilizatei elene. Dar acestea nu erau singurele secrete ascuns acolo, sub lutul tare. A fost nevoie de încă un an înainte ca războinicul antic să-și dezvăluie cea mai uimitoare moștenire istorică: o bijuterie sculptată în mod detaliat (sau o piatră de sigiliu), despre care cercetătorii spun că este una dintre cele mai frumoase lucrări ale artei grecești descoperite vreodată.


Obiectul promite nu doar să rescrie istoria artei grecești antice, ci mai ales să pună într-o noua perspectivă cultura într-o era când civilizațiile vestice rămân pierdute în întuneric. Artefactul a fost considerat cea mai spectaculoasă descoperire arheologică din Grecia ultimilor 50 de ani, atunci când a fost găsit într-o plantație de măslini din orașul Pylos, în 2015.


Mormântul remarcabil de neperturbat și intact a dezvăluit nu doar rămășițele bine conservate ale celui ce se crede că a fost un puternic războinic sau preot micenian îngropat în jurul anului 1500 î. Hr., ci și incredibile comori care servesc ca o capsulă a timpului și care dezvăluie originile civilizația grecești.

Experții în conservare au lucrat peste un an pentru a curăța sigiliul încrustat de calcar. Pe măsură ce detaliile complicate ale sigiliului au apărut, cercetătorii au fost șocați să descopere că au găsit o adevărată capodoperă.


Capodopera miniaturală portretizează un războinic victorios care, după ce și-a învins deja un adversar, își îndreaptă acum atenția către un alt dușman mult mai formidabil. Este o scenă care evocă bătăliile profunde și epice, marii eroi și marile aventuri din "Iliada" lui Homer, poemul grecesc epic care a imortalizat un război mitologic de zece ani.


"A fost foarte emoționant sa privim pentru prima oară imaginea de pe obiect, și este în continuare o experiență plină de emoție. Măiestria cu care a fost lucrată, precum și detaliile deosebite, o cataloghează ca fiind cea mai importanta lucrare de artă gliptică produsă în Epoca Bronzului în zona Marii Egee. Este fascinantă reprezentarea corpului uman și a musculaturii la un nivel de detaliu pe care nu îl regăsim până în perioada clasică a artei grecești, de 1000 de ani mai târziu. Este o descoperire spectaculoasă. Chiar și mai extraordinar, este că scena de luptă sculptată cu meticulozitate a fost gravată pe o bucată de piatră tare, măsurând doar 3,6 centimetri. Multe dintre detaliile sigiliului, cum ar fi ornamentația complicată a armei sau decorațiile bijuteriilor, devin clare doar atunci când sunt privite cu o lentilă puternică sau prin fotografiere microscopică. Unele detalii au numai o jumătate de milimetru mărime. Sunt uimitor de mici. A fost un obiect care valora foarte mult în acele vremuri, cu siguranță reprezentativ pentru rolul acestui războinic în societatea miceniană. Sigiliul și alte comori găsite în mormânt sugerează că războinicul deținea o poziție de prestigiu în societate", au precizat cercetătorii.

Niciun comentariu despre subiectul „Detalii incredibile pe un artefact antic, foarte dificil de realizat chiar și de un bijutier contemporan”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.