sâmbătă, 3 februarie 2018

3100 de monede de aur, 45 de lingouri din aur și peste 36 de kilograme de pulbere de aur

Lingouri de aur în valoare de peste 50 de milioane de dolari, monede din aur și pulbere de aur, precum și alte artefacte care au fost descrise drept cea mai mare comoară pierdută din istoria Statelor Unite, sunt pe cale să își facă debutul public în California, după ce a așteptat pierdute timp de peste 150 de ani în adâncul oceanului.


Cele 3100 de monede de aur, 45 de lingouri din aur și peste 36 de kilograme de pulbere de aur recuperate din epava navei S.S. Central America se află acum într-un laborator provizoriu situat la sud de Los Angeles.


Bob Evans, cercetătorul șef care a descoperit în anul 1988 epava și comoara, a curățat cu minuțiozitate fiecare piesă de aur, îndepărtând reziduurile care s-a acumulau în timp ce aurul aștepta la 2134 metri sub nivelul mării.


Nava S.S. Central America s-a scufundat într-un uragan în largul coastei din Carolina de Sud, în anul 1857. 425 persoane s-au înecat și aurul din California s-a pierdut, declanșând panică financiară.


Folosind pensule sintetice și o soluție specială de curățare, Evans a curățat și readus artefactele ( unele dintre acestea fiind complet negre atunci când au fost descoperite) la strălucirea initială. El va continua această activitate până în februarie, când comoara va fi prezentată public la Centrul de Convenții Long Beach, la sud de Los Angeles.


"Aurul este de vânzare. Se remarcă o mică monedă care ar putea fi vânduta cu 1 milion de dolari, datorita combinației dintre raritatea și istoricul său. Acest tezaur este o descoperire despre care oamenii vor vorbi, vor scrie și vor citi mult timp de acum înainte. Nu există alte nave naufragiate și recuperate, care să rivalizeze cu acesta descoperire", a declarat Dwight Manley de la Gold Marketing Group din California, care expune și vinde aurul.


Căutătorul de comori Ohmy Tommy Thompson au găsit nava în 1988, după ce au convins 161 de investitori locali să finanțeze cercetările cu o sumă totală de aproape 13 milioane de dolari.


După descoperire a urmat confruntare îndelungată în instanțele judecătorești, iar Thompson și investitorii săi au fost declarați în cele din urmă câștigători, în defavoarea unui grup de companii de asigurări.


Thompson a vândut 532 de bare de aur și mii de monede grupului California Gold Marketing, pentru aproximativ 50 de milioane de dolari, în anul 2000. Însă investitorii nu au obținut nimic. În anul 2005, l-au dat în judecată pe Thompson. Acesta s-a ascuns în Florida și a devenit mai târziu fugar, după ce un judecător din Ohio a emis în anul 2012 un mandat pentru arestarea sa.


Autoritățile l-au prins pe Thompson într-o cameră de hotel din Florida, în anul 2015. Un judecător a luat decizia ca Thompson să rămână în arest, începând din decembrie 2015, pentru încălcarea termenilor înțelegerii, prin refuzul de dezvălui locația a 500 de monede de aur lipsă. De atunci el a rămas în arest.


Manley, de la California Gold Marketing Group, a cumpărat aurul de la investitori în această lună. A fost pentru prima dată când investitorii au recuperat bani din investiția inițiala din anii 1980, deși unii dintre aceștia au murit așteptând să vadă o astfel de zi.

Aurul va fi expus în perioada 22-24 februarie 2018 la Centrul de Convenții Long Beach.

Niciun comentariu despre subiectul „3100 de monede de aur, 45 de lingouri din aur și peste 36 de kilograme de pulbere de aur”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.