sâmbătă, 3 martie 2018

Doi pasionați de detecție metale au descoperit 1965 monede romane

Doi entuziaști de detecție a metale au povestit despre bucuria pe care au trăit-o atunci când au descoperit 1965 monede romane pe un teren agricol. Amestecate cu monedele erau rămășițele unui container din tablă, cu mâner și dop de plumb, despre care se crede că a depozitat monedele.


Tezaurul a fost descoperit de K. Neil ( un tânăr de 18 ani) și de Darren T. ( în vârsta de 45 de ani). Aceștia sunt membri ai clubului Kernow Search and Recovery și au descoperit comoara împreuna, lângă orașul Hayle, regiunea South West, Anglia.


Darren a povestit: "Am ajuns pe acest câmp care tocmai fusese arat, și am început sa facem detecție într-o singură direcție. Am găsit o monedă romană și în 10 minute aveam deja peste 10 monede descoperite. Am simțit că vom găsi ceva mai mare și am continuat. Cinci minute mai târziu, am primit un semnal puternic. Am săpat patru sau cinci centimetri și deja ne uitam la grămadă de monede. Erau murdare, dar puteai vedea clar că multe dintre ele arătau ca în ziua în care au fost îngropate. Eram foarte emoționați: descoperisem o comoară!"


Cei doi a sunat un arheolog și au rămas acolo toată ziua, ajutând la dezgroparea tezaurului.

Darren a adăugat: "A fost o zi pe care nu cred că o vom uita vreodată. A durat câteva zile doar ca să ne liniștim. Este uimitor că monedele erau acolo, așteptând să fie descoperite, și cred ca multe alte comori așteaptă sa fie găsite".


Cei doi detectoriști au spus că așteaptă cu nerăbdare să vadă monedele din nou, acestea fiind preluate pentru expertiza de către Royal Cornwall Museum și British Museum.

Monedele sunt din bronz cu un mic procent din argint. Acest tip de monedă erau obișnuit în perioada romană târzie. În timp ce multe monede sunt puternic corodate, zeci de alte monede sunt în stare remarcabilă (chiar dacă sunt puțin murdare).


În total au fost găsite 1965 de monede ( datate între anii 253-274 d. Hr), într-o groapă cu căptușeală din piatră. Inventarul cuprinde următoarele monede:

Valerian, anii 253-260, 3 monede
Salonina, 14 monede
Salonin, 1 monedă
Gallienus, 260-268 d.Hr., 130 de monede
Claudius II, 268-270 d.Hr, 164 de monede
Divus Claudius al II-lea, 270 de exemplare, 32 de monede
Quintillus, anul 270, 8 monede
Aurelian, 270-55 d.Hr, 1 monedă
Postumus, 260-268 d.Hr, 1 monedă
Postumus, 268-269 d. Hr., 6 monede
Marius, 269 d.Hr, 1 monedă
Victorinus, 269-271 d. Hr., 188 de monede
Divus Victorinus, 1 monedă
Tetricus I, 271-274 d.Hr, 438 de monede
Tetricus II, 200 de monede.

Alte 78 de monede din tezaur sunt de origine galică incertă (pe 54 dintre aceste monede există un chip de împărat, dar nu a fost identificat), iar 645 de monede erau prea corodate pentru a fi identificate.

De mare interes sunt rămășițele vasului de staniu, deși a supravietuit puțin din acesta. Anna T., ofițerul de legătură pentru programul Antichități portabile din Cornwall, care înregistrează descoperirile, a declarat: "Acesta este un tip rar de container pentru tezaurele de monede, care sunt mai des descoperite în vase din ceramică".


Ea a spus că instituția regală din Cornwall, care conduce Muzeul Royal Cornwall, este interesată să achiziționeze tezaurul, care este acum evaluat de către Muzeul Britanic.

Niciun comentariu despre subiectul „Doi pasionați de detecție metale au descoperit 1965 monede romane”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.