duminică, 19 august 2018

Arheologii au descoperit brânză veche de 3200 de ani

Acum câțiva ani, o echipă de arheologi care curăța nisipul dintr-un mormânt antic egiptean a descoperit un grup de vase sparte, unul conținând o misterioasă substanță albă.


Echipa a emis pe atunci câteva presupuneri cu privire la ceea ce ar putea fi această substanță, dar o nouă analiză publicată în revista Analytical Chemistry a oferit un răspuns: ceea ce a fost descoperit în timpul respectivelor săpături a fost o bucată de brânză veche de aproximativ 3.200 de ani, una dintre cele mai vechi alimente descoperite vreodată.

"Arheologii au bănuit că este vorba despre alimente, bazându-se pe metoda de conservare și pe poziția vasului în interiorul mormântului, dar abia după teste științifice am descoperit că este vorba de brânză", a spus Enrico Greco, autorul principal al cercetării.

Mormântul în care a fost găsită brânza aparține lui Ptahmes, un înalt oficial egiptean din secolul al XIII-lea i. Hr. și fost conducător al orașului antic Memphis. Sit-ul arheologic a fost descoperit pentru prima dată în anul 1885, dar locația a fost pierdută din cauza mutării nisipurilor. O parte din artefacte au ajuns în muzee din Italia, Olanda și SUA, cum sunt acești stâlpi din imaginea de mai jos.


Mormântul a fost redescoperit în anul 2010.


"Brânza antică, uneori inclusă în ritualul de îngropare a egiptenilor bogați, a fost probabil similară cu brânza chèvre, dar cu un gust acrișor. Dacă ar fi fost umiditate mare, s-ar fi stricat foarte repede", spune Paul Kindstedt, profesor la Universitatea din Vermont, care studiază chimia și istoria brânzeturilor.


"Anterior, în anul 1942, o echipă de cercetători a anunțat o descoperire care nu se deosebește de cea a lui Greco și a colegilor săi", a subliniat Kindstedt.

Aceștia au descoperit în vase egiptene antice o substanță despre care bănuiau că ar data din anul 3200 î.Hr. Arheologii de atunci chiar au gustat eșantioane din acea brânză, despre care au scris ca nu are "niciun miros și că are un gust prăfuit".

Deci testul lui Greco a demonstrat că descoperirea din anul 2010 nu este cea mai veche brânză găsită vreodată. Totuși, rezultatele cercetării se remarcă din alt motiv: pentru identificarea proteinelor a fost utilizată o analize de ultima generație.


Greco și colegii săi au găsit sute de peptide sau lanțuri de aminoacizi. Cele mai multe au apărut prin contaminarea cu atingerea pielii și salivei umane, dar o parte au fost legate de laptele de bovine sau de ovine folosit în producerea brânzei.

Analiza a descoperit în brânză prezența unei bacterii care produce bruceloză, o boală infecțioasă care poate provoca febră, dureri de cap, dureri musculare și alte simptome care pot recidiva.

Un comentariu despre subiectul „Arheologii au descoperit brânză veche de 3200 de ani”:
Anonim spunea...

Probabil exista multi pasionati de mancaruri antice, alimente care desigur ca nu se propice consumului. Pe la licitatii din strainatate se vand si bauturi descoperite in amfore din corabii scufundate.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.