miercuri, 24 octombrie 2018

Cea mai veche ambarcațiune intactă din lume, descoperită în Marea Neagră

O ambarcațiune comercială greacă, veche de peste 2400 de ani, a fost găsită intactă în largul coastei bulgare a Mării Negre. Utilizând cea mai recentă tehnologie (folosită anterior în mod obișnuit doar de companiile de extracție de petrol și gaze), prin proiectul de arheologie maritimă din Marea Neagră (The Black Sea Maritime Archaeology Project (Black Sea MAP)) au fost cercetați peste 2000 km pătrați din adâncul mării.


Prin acest proiect au fost descoperite peste 60 de ambarcațiuni, începând cu corăbii antice și până la naufragii din secolul al XVII-lea. La sfârșitul anului 2017, echipa a descoperit ceea ce a fost confirmat recent ca fiind "cea mai veche ambarcațiune din lume, descoperită intactă", un model de navă comercială greacă anterior văzut doar pe ceramica antică grecească.


Ambarcațiunea lungă de 23 de metri se află scufundată sub peste 2 km de apă, în adâncurile Mării Negre, unde apa este anoxică (concentrația de oxigen dizolvat este mai mică de 0,5 miligrame pe litru) și poate conserva materialele organice timp mii de ani. Un mic fragment din corabie a fost datat cu carbon și a fost confirmat că a fost descoperit cel mai vechi naufragiu intact cunoscut de omenire.



"O corabie, o supraviețuitoare intactă din lumea clasică, aflată sub 2 km de apă, este ceva ce nu aș fi crezut niciodată posibil. Acestă descoperire uimitoare ne va schimba modul de înțelegere a navigației în lumea antică", a declarat profesorul J. Adams, cercetător principal al proiectului.

Fiind o corabie comercială, arheologii ar putea descoperi în aceasta artefacte foarte bine conservate, precum vase ceramice, cereale, vin, ulei sau chiar obiecte realizate din metale prețioase.

Niciun comentariu despre subiectul „Cea mai veche ambarcațiune intactă din lume, descoperită în Marea Neagră”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.