marți, 4 decembrie 2018

Vas ceramic vechi de 4000 de ani, cumpărat cu 4 lire sterline

Un vas ceramic, cumpărat la o vânzare a obiectelor vechi dintr-un garaj, s-a dovedit a fi un mic tezaur arheologic, vechi de 4.000 de ani. Un colecționar pasionat de antichități a cumpărat acest vas cu 4 lire sterline. Se gândea că ar putea fi vechi, și îi plăceau ornamentațiile simple cu animale, dar nu a mai studiat vasul o perioadă, ci l-a utilizat în baie ca suport pentru periuța de dinți.


Pasiunea sa pentru antichități l-a inspirat să-și găsească un loc de muncă la Hansons Auctioneers. La un moment dat, a văzut un obiect vechi din ceramică. Acesta îi amintea de vechiul său suport pentru periuțe de dinți.


L-a rugat pe expertul Hanson B. să verifice obiectul. Expertul a identificat vasul ca fiind ceramică a civilizației de pe Valea Indului, aproximativ din perioada 1900 î.Hr. Vasul a aparținut de civilizația harappă, care a existat în principal în regiunile de nord-vest ale Asiei de Sud:

"Împreună cu Egiptul Antic și Mesopotamia, a fost unul dintre cele trei leagăne timpurii ale civilizațiilor din Lumea Veche, iar dintre cele trei, cea mai răspândită. Civilizația era în principal localizată în India și Pakistan, precum și în Afganistan", a precizat expertul.


Martin a decis să pună vasul la vânzare, prin intermediul licitației de antichități a lui Hanson, pe 26 noiembrie 2018. El a obținut un mic profit, luând în considerare investiția sa de 4 lire, dar nu a fost unul deloc semnificativ. Vasul a fost vândut cu modica sumă de 80 de lire sterline.

Niciun comentariu despre subiectul „Vas ceramic vechi de 4000 de ani, cumpărat cu 4 lire sterline”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.