marți, 1 ianuarie 2019

Un tezaur monetar din secolul al XVI-lea, descoperit cu ajutorul detectoarelor de metale, va fi expus public

O tezaur monetar din argint din timpul domniei lui Henry al VIII-lea și a copiilor săi a fost descoperit de trei pasionați de detecție metale, în noiembrie 2015. La acea vreme, descoperirea a fost anunțată autorităților și declarată comoară. În urma unei campanii cu finanțare publice și private, monedele au fost achiziționate în anul 2018 de către Muzeul Shropshire din Anglia.


Tezaurul este unul mic, fiind format din doar 20 de monede, probabil conținutul unei singure pungi. Cu ajutorul detectoarelor de metale, descoperitorii au găsit monedele aproape împreună, la mică adâncime. Aceasta este o dovadă că, înainte de a începe să fie împrăștiate în sol, monedele au fost menținute cea mai mare perioadă de timp într-un container.


Unele monede sunt fragmentate, dar majoritatea sunt intacte și în condiții similare de uzură și coroziune.


Există doar câteva urme de zgârieturi diagonale, rămase probabil din timpul unei încercări de curățare.


Modelul de uzură al monedelor sugerează că au fost în circulație în același timp. Toate monedele din tezaur au fost emise între anii 1544 și 1561 în timpul domniei lui Henry al VIII-lea (1509-1547) Edward VI (1547-1553), Maria I (1553-1554), Maria I și Filip al Spaniei (1554-1558) și Elizabeth I (1558-1603).


Cea mai recentă dintre monede sugerează că au fost îngropate imediat după anul 1561. Tezaurul avea pe atunci o valoare nominală de 14 șilingi (sau echivalentul salariului unui muncitor pentru aproximativ trei săptămâni).

Niciun comentariu despre subiectul „Un tezaur monetar din secolul al XVI-lea, descoperit cu ajutorul detectoarelor de metale, va fi expus public”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.