miercuri, 1 aprilie 2020

Bijuterii recuperate din epava care transporta sculpturi din Partenonul din Atena

Thomas B., al 7-lea conte al Elginului și al 11-lea contele de Kincardine a fost un nobil, soldat, politician și diplomat scoțian, cunoscut în principal pentru controversata îndepărtare a sculpturilor din marmură din Partenonul din Atena. Legalitatea acțiunilor sale este și acum subiect de dispută între comunitatea internațională și Muzeul Britanic.



Când Thomas a smuls jumătate din marmura sculptată din Partenon, începând cu anul 1801, el a luat de asemenea tone de sculpturi din alte temple, precum și o gamă vastă de antichități din jurul Atenei. El nu a avut permisiunea autorităților otomane pentru aceste acțiuni. Așa-numitul firman otoman despre care a pretins că i-a acordat permisiunea de a prelua sculpturile, de fapt nu exista. Chiar mai mult, un oficial local otoman a plecat să-l oprească atunci când a auzit că Thomas preia marmura din structuri. Dar nobilul l-a mituit pur și simplu pe oficialul local, pentru a scăpa de acesta.

Prada a fost împachetată în 17 lăzi și încărcată pe nava sa, Mentor, care a plecat din Pireu pe 15 septembrie 1802. Două zile mai târziu, nava a început să ia apă la bord și s-a îndreptat rapid spre insula Kythera, din apropierea Ioniei. În timp ce încerca să arunce ancora, nava s-a ciocnit de stâncile din capul Avlemonas și s-a scufundat.


Cele 12 persoane de la bord au fost salvate de o altă navă care trecea prin zonă. Cele 17 lăzi cu comori antice neprețuite au fost recuperate, dar cu un efort mult mai mare. Thomas a cheltuit sume mari de bani organizând o misiune de recuperare efectuată de scafandrii locali, care au reușit în cele din urmă să scoată marmura din apă. Cu toate acestea, nu au reușit să recupereze toate comorile, iar arheologii greci s-au întors la Mentor de mai multe ori de-a lungul anilor pentru a căuta artefactele pierdute. Arheologii maritimi au găsit amfore, vase de piatră, o statuie egipteană, monede și o serie de obiecte britanice, inclusiv gloanțe, pistoale, ceasuri și o busolă.


Cercetarea de la sfârșitul anului trecut a sitului arheologic s-a concentrat în principal pe curățarea, documentarea și conservarea epavei în sine. Echipa a curățat secțiunea supraviețuitoare din coca navei și a făcut fotografii de înaltă rezoluție a întregului sit al epavei, care au fost apoi lipite împreună pentru a crea un mozaic fotografic care va ajuta la inventarierea pe termen lung a resturilor navei.


Obiectele recuperate din epava includ mici elemente ale navei (cum ar fi un scripete de lemn cu porțiuni de frânghie) și artefacte pe care le transporta ca articole de bucătărie, remarcabil conservate, precum și o secțiune a unui picior de lemn.



Au fost găsite și două artefacte deosebite, acestea fiind bijuterii atent lucrate: un inel din aur și o pereche de cercei.

Niciun comentariu despre subiectul „Bijuterii recuperate din epava care transporta sculpturi din Partenonul din Atena”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.