Arheologii care efectuau săpături în satul Újlengyel din Pest, Ungaria Centrală, au dezgropat peste 7000 monede medievale și romane. Săpăturile au fost efectuate de Ferenczy Múzeumi Centrum, în colaborare cu voluntari din apropierea locației unde anterior, în anul 2019, a fost descoperit un alt tezaur, format din 150 de monede.
Arheologii au săpat o șanț de un metru, unde au descoperit un vas care fusese lovit de un plug ce împrăștiase monedele de-a lungul rândului arat.
Cea mai veche monedă datează din 161–169 d.Hr. și îl înfățișează pe împăratul roman Lucius Aurelius Verus din dinastia Nerva-Antonină.
De asemenea, au fost identificați câțiva denari de Aquileia, monede care îl înfățișează pe Matthias Corvinus (regele Ungariei și Croației între 1458 și 1490), Vladislau al II-lea (regele Ungariei și Croației din 1490 până în 1516), Ludovic II (regele Ungariei, Croației și Boemiei din 1516 până la 1526), precum și un rar denar de la Vatican, emis de Papa Pius al II-lea între 1458 și 1464.
Arheologii sugerează că tezaurul a fost ascuns din cauza înaintării armatelor Imperiului Otomane, după înfrângerea de către Suleiman Magnificul a Ungariei și a aliaților săi, condus de Ludovic al II-lea, în bătălia de la Mohács, din 1526.
Ferenczy Múzeumi Centrum a declarat că este cel mai valoros tezaur din Evul Mediu târziu care a fost descoperit în Pest și că intenționează să continue cercetările ulterioare la Újlengyel, în următorul sezon de săpături.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.