Un tezaur format din 41 de monede celtice din aur în formă de cupă a fost descoperit în apropierea satului Baitz din Brandenburg, din nord-estul Germaniei. Acestea sunt primele și singurele monede de aur celtice descoperite vreodată în Brandenburg.
"Cupele curcubeu" sunt monede în formă de bol, realizate din metale prețioase, care se găsesc pe teritoriul culturii celtice La Tène din Europa Centrală. Sunt adesea decorate cu iconografie celtică. Cele descoperite la Baitz sunt însă netede, fără decor la suprafață. Este al doilea cel mai mare tezaur de cupe curcubeu netede descoperit vreodată.
Monedele și-au primit porecla de "curcubeu" deoarece erau adesea descoperite de fermieri atunci când își arau câmpurile după ploi abundente. Astfel a apărut o legendă populară care spunea că "astfel de cupe din aur ar putea fi găsite acolo unde un curcubeu a atins pământul"
Nu a existat nicio populație celtică în Brandenburg (o așezare din cultura germanică timpurie Jastorf a existat în această locație). Deci aceste obiecte prețioase au ajuns probabil în acea așezare prin rețelele comerciale din Epoca Fierului.
Monedele au fost descoperite de Wolfgang H., un arheolog voluntar desemnat în oficial, instruit și supravegheat de Oficiul de Stat pentru Conservarea Monumentelor și Muzeul Arheologic de Stat din Brandenburg. El a descoperit prima dată un grup de 11 monede, iar la o săpătură ulterioară a extras încă 30, ajungând la un total de 41 de monede din aur.
Există și cupe din argint și din cupru. Este posibil ca monedele din bronz să fi fost contrafăcute. Bronz acoperit cu un strat subțire de aur a fost descoperit anterior în tezaurele de monede cupă, o acțiune deliberată pentru ca monedele false să fie considerate drept autentice.
Cupele curcubeului descoperite vor fi expuse la Muzeul de Arheologie de Stat Brandenburg, începând de anul acesta.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.