O mască extrem de rară de paradă a cavaleriei romane a fost descoperită în Albeni, România. Foarte puține măști de paradă au fost găsite în România și toate au fost realizate din bronz. Aceasta este prima mască de paradă din fier, descoperită în țara noastră. Estimările preliminare o datează artefactul ca fiind din secolul al II-lea d.Hr. Masca a fost descoperită de un pasionat de detecție de metale.
Masca de față este puternic oxidată din mileniile petrecute în pământul umed. Se pare că este o mască de tip Kalkriese, caracterizată prin nasul său lat, fante subțiri pentru ochi, expresie calmă, lipsa urechilor și o balama în centrul frunții, unind masca de cască. Acea zonă semicirculară din partea centrală de sus a măștii este locul în care se afla balamaua care permitea purtătorului să o ridice în sus.
Masca a provenit probabil de la soldații dintr-un castrum (fort) roman de la Bumbești-Jiu, construit între anii 102 și 106 d.Hr, în timpul războaielor dacice (sau de la un avanpost militar, de undeva din apropiere).
Era un fort de pământ și lemn situat pe malul râului Jiu, cu vedere la drumul roman care trecea prin Munții Carpați și ajungea până la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala provinciei romane Dacia. Poziția strategică a permis legionarilor din Cohorta a IV-a Cypria să monitorizeze valea râului pentru eventualele atacuri dacice venite dinspre munți. Castrumul și-a depășit în curând utilitatea și a fost abandonat după cucerirea cu succes a Daciei de către Roma. Puține urme din castrum au rămas pană astăzi, ceea ce a supraviețuit mileniilor fiind distrus de dezvoltarea din secolul al XIX-lea.
Masca va fi trimisă pentru analiză și conservare la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București. După finalizarea lucrărilor, masca va fi expusă permanent în Muzeul Județean Gorj Alexandru Ștefulescu.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.