joi, 18 aprilie 2024

Tezaure din Bulgaria, Turcia și Estonia, prezentate în noi documentare la Viasat History

Viasat History va difuza cel de-al treilea sezon al seriei "Bettany Hughes: Comori" începând cu data de 19 aprilie, programând câte un episod în fiecare vineri la ora 22:00. Celebrul istoric, autor, prezentator și profesor premiat, Bettany Hughes va explora comorile nedevoalate ale Bulgariei, Estoniei și Turciei, într-o serie de excursii pline de farmec, conform unui comunicat de presă emis către HD Satelit România.

Noul sezon, ce începe pe 19 aprilie, se anunță a fi o incursiune prin istoria civilizației umane, constând din șase episoade remarcabile ce evidențiază descoperiri arheologice spectaculoase. Printre alte locuri, Bettany vizitează un amfiteatru roman excepțional de bine păstrat în Bulgaria, investighează o casă în Turcia cu o frescă neolitică recent descoperită pe un perete și admiră pădurile Estoniei, urmărind realizări remarcabile de inginerie, cultură și credință.

Călătoria începe cu o vizită în centrul Turciei, până în Cappadocia, unde Bettany explorează locuințe antice săpate în stâncă și complexul monumental Göbeklitepe, datând de 10.000 de ani. De asemenea, ea descoperă într-un sat de la marginea orașului Şanlıurfa, în sud-estul Turciei, o nouă sculptură în piatră, veche de 11.400 de ani, care prezintă un bărbat gol atacat de feline mari și un taur, o piesă găsită recent în pivnița unui localnic și încă nedezvăluită publicului larg.

Explorările continuă spre Sultanatul Oman, plin de contraste și surprize, apoi Bettany se întoarce în Azerbaidjan pentru a descoperi mai multe despre Drumul Mătăsii și aventuri pe coastele Adriatice din Albania. În nordul Europei, în Estonia, vizitează Saaremaa, denumită "Insula Vikingă", unde descoperă un sit de înmormântare sacru cu dovezi ale sacrificiilor umane. În Tallinn, descoperă rămășițele unui naufragiu medieval major, excavat recent.

Aventura se încheie în Bulgaria, unde Bettany explorează diversitatea culturală a regiunii Varna, pe coasta Mării Negre. Aici examinează un depozit impresionant de comori de aur vechi de 6.000 de ani și obține acces exclusiv la un mormânt trac recunoscut de UNESCO pentru frescele sale vibrant păstrate. De asemenea, participă la un ritual tradițional al focului în satul Kosti și vizitează comunitatea Pomak, care păstrează tradiția pictării fețelor mireselor din Ribnovo, și descoperă ruinele orașului antic Heraclea Sintica, incluzând sanctuarele orașului, magazinele, o primărie, o bazilică și un sanctuar dedicat zeiței Nemesis.

Programul episoadelor din cel de-al treilea sezon al "Bettany Hughes: Comori" este următorul:

Episodul 1, "Turcia: Trufandalele Orientului" - 19 aprilie, ora 22:00
Episodul 2, "Oman" - 26 aprilie, ora 22:00
Episodul 3, "Azerbaidjan: Drumul Mătăsii și Caucazul" - 3 mai, ora 22:00
Episodul 4, "Albania și Adriatica" - 10 mai, ora 22:00
Episodul 5, "Estonia" - 17 mai, ora 22:00
Episodul 6, "Bulgaria" - 24 mai, ora 22:00.

Niciun comentariu despre subiectul „Tezaure din Bulgaria, Turcia și Estonia, prezentate în noi documentare la Viasat History”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.