miercuri, 2 februarie 2011

Tunelul catre mormantul lui Hecatomnus si comoara disparuta

Asa cum va promiteam la sfarsitul anului trecut, in articolul dedicat celor mai mari descoperiri arheologice din anul 2010, va vom prezenta mai pe larg toate aceste dezvaluiri senzationale. Dar sa incepem cu inceputul,  adica cu descoperirea mormantului lui Hecatomnus, in Milas, Turcia, prezentandu-va astfel un nou articol in premiera in Romania.


Totul a inceput cand autorităţile turce au arestat cativa cautatori de comori,suspectati ca ar fi sapat un tunel sub un sit arheologic, sit datat ca apartinand antichitatii. Cautatorii sapasera tunelul pe ascuns, incercand sa ajunga sub templul lui Zeus, care se afla situat în apropierea oraşului Milas. Toate sapaturile galeriei au fost efectuate in secret, pornind din interiorul unei locuinte private aflata in aproprierea templului, deci nimeni nu banuia nimic de lucrarile efectuate de acestia. Norocul a lovit din plin cautatorii, care probabil erau oricum aproape siguri de existenta unei comori sub templu: au gasit camera mortuara a lui Hecatomnus !


Oamenii de ştiinţă sunt de parere că acesta este mormântul lui Hecatomnus, din secolul al IV-lea inainte de Hristos, domnitor al Cariei, un regat care era situat undeva in sud-vestul Turciei de astazi. Hecatomnus fusese tatăl lui Mausolus, care a fost înmormântat în Mausoleul din Halicarnas, una dintre cele şapte minuni ale lumii antice ( inclusiv cuvantul de mausoleu se crede ca provine de la numele lui Mausolus ) .

O statuie a Mausolus, expusa la British Museum pare să aibă o asemănare de familie cu personajul bărbos reprezentat pe sarcofag.



Dar sa revenim la cautatorii de comori. Cand au descoperit camera, au vazut ca peretii mormantului erau decoratii cu fresce colorate. Deodata, au vazut in camera subterana un personaj barbos ! Cand s-au utat mai atent , era doar silueta in basorelief a unui om,  sculptata pe un sarcofag din marmura, probabil sarcofagul lui  Hecatomnus.


Dupa spaima initiala, se crede ca au luat tot ce au gasit pe rafturile de pe pereti si din restul camerei subterane si s-au intors prin tunel, probabil de mai multe ori, pana au transportat intreaga comoara inapoi in casa din vecinatate.Potrivit jurnalistului Özgen Acar, care urmarea de zeci de ani comerţul ilicit cu antichităţi din Turcia, cautatorii au intrat probabil in mormântul descoperit,  în primăvara anului 2008 şi de atunci erau în căutarea unui cumpărător si pentru sarcofagul gasit. Poliţia insa a aflat de aceasta posibila descoperire si a arestat 10 suspecti, într-un raid din august 2010. Cinci dintre inculpaţii au ramas in arest preventiv, pana la hotararea sentintei, acestia fiind banuiti ca fusesera cei care golisera camera de comori, pe care le vandusera apoi pe piata neagra.

ziaristul Özgen Acar crede că desi echipamentele de foraj folosite pentru a sapa tunelul catre mormantul lui Hecatomnus au fost sofisticate, cautatorii de comori nu au fost profesionişti. "Ei nu au avut nici o experienţă", spune Acar. "Au fost doar niste simpli localnici." Dar ministrul culturii din Turcia, Ertugrul Gunay, este de alta parere. "Aceasta nu a fost o vanatoare de comori obişnuita. Au fost foarte bine organizati. Este evident că au primit ajutor economic şi ştiinţific", a declarat acesta catre Anatolia News Agency, adăugând că Turcia va investiga conexiunile suspectilor cu eventuale persoane din strainatate.


Din cauza ca ancheta poliţiei este în curs de desfăşurare, detaliile despre descoperire sunt încă incomplete. Dar, fara îndoială, mormântul descoperit de cautatorii de comori este de o mare importanţă pentru înţelegerea artei si maiestriei mesterilor sculptori din Carian, cei care probabil participasera si la realizarea Mausoleului din Halicarnas. Creat de către cei mai buni arhitecti si sculptori de atunci, o parte din Mausoleul Halicarnas a rezistat pana in secolul al XV-lea.

Mausoleul din Halicarnas

3 comentarii despre subiectul „Tunelul catre mormantul lui Hecatomnus si comoara disparuta”:
Anonim spunea...

Ce interesant ! Parca zici ca e Indiana Jones !

Anonim spunea...

Probabil asa lucreza raufacatorii si pe la noi prin anumite zone !

Anonim spunea...

Deci acum apare o intrebare, sau mai multe: sculpturile acelea erau facute de greci sau locuitorii din acea zona erau mesteri buni si le-au facut chiar ei si faceau poate chiar sculpturi la comanda pentru romani si greci ?

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.